Српски Покрет Двери - Лого

Савет омладине Двери: Стручне праксе у средњим школама и на факултетима морају бити много квалитетније

Сведоци смо да у савременом друштву које је засновано на знању и различитим вештинама, формално образовање више не представља никакву гаранцију за успешну пословну каријеру. Стога је неопходно ову чињеницу на време предочити младим људима у Србији који су врло често таоци или жртве бесмисленог социјалистичког наратива, попут: „Учи да не би радио/ла“ или „Важно је да имаш само добре оцене“. 

Оваквим деструктивним саветима и сугестијама, много младих се претвара у обичне репродукторе непотребних информација чиме постају потпуно ирелевантни за тржиште рада. Морамо бити свесни да се данас од сваког појединца захтева константно усавршавање и професионални развој. У том контексту, сматрамо да је од изузетне важности поменути процес започети још током формалног образовања, односно да квалитет практичне наставе и стручних пракси у средњим школама и на факултетима мора бити на највишем могућем нивоу.

Апсолутно је недопустиво да се стручна пракса занемарује, маргинализује и обесмишљава, што је нажалост врло честа појава широм Србије. Такође, на основу података са терена, знамо да се стручна пракса у многим срединама реализује на застарелој опреми и уз помоћ превазиђене литературе. Зато је неопходно да се ова нуспојава нашег образовног система што пре искорени, односно да услови, опрема и простори за извођење практичне наставе морају одговарати захтевима привреде.

Неопходно је да разумемо свет у коме живимо и пратимо кретања у образовању, бизнису, науци и савременим технологијама. Потребно нам је образовање и радно оспособљавање за 21., а не 20. век. Стратешки је важно да реално и употребљиво знање и вештине заједнички уложимо у економски развој наше земље.

Савет омладине Двери 

*Извор фотографије: Радио Дунав 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: