Српски Покрет Двери - Лого
Search

Савовић: Уџбеници за основце морају бити бесплатни

Изменама Закона о основама система и образовања и васпитања (ЗОСОВ) предвиђено је да Савет родитеља више не бира уџбенике, већ да то искључиво чине школе. Уџбеници морају бити бесплатни и онда ће бити мање важно ко их бира.

    Предвиђене измене Закона су пробелматичне на више начина. Прво, искључује се Савет родитеља који те уџбенике и плаћа. Друго, поједине издавачке куће, попут „Клет“-а већ имају монопол на српском тржишту уџбеника, а изменама овог Закона постоји сумња да ће се тај монополски статус само повећати. Треће, Министарство просвете се води логиком да ће родитељи увек изабрати јефтинију, а не квалитетнију верзију уџбеника.

Решење овог проблема је веома једноставно – уџбеници за све ђаке основних школа морају бити бесплатни. Неистина је да не би било новца за то, из најмање два разлога: први је да новца у буџету свакако има, али се мора зауставити пљачка буџета кроз намештене тендере и разне комбинације људи из актуелног режима са њима блиским приватним компанијама на шта се годишње потроши више десетина милиона евра. Други разлог јесте тај да улагање у образовање значи улагање у будућност Србије, а основно образовање је почетак тог пута.

Српски покрет Двери гарантује да ће по преузимању одговорности за вођење државе, уџбеници за све основце бити бесплатни и да ће тиме буџет породица у Србији бити знатно растерећенији. Нама је породица на првом месту, а то би био један од првих корака којим би то и практично показали.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: