Српски Покрет Двери - Лого

Савовић: Уџбеници за основце морају бити бесплатни

Изменама Закона о основама система и образовања и васпитања (ЗОСОВ) предвиђено је да Савет родитеља више не бира уџбенике, већ да то искључиво чине школе. Уџбеници морају бити бесплатни и онда ће бити мање важно ко их бира.

    Предвиђене измене Закона су пробелматичне на више начина. Прво, искључује се Савет родитеља који те уџбенике и плаћа. Друго, поједине издавачке куће, попут „Клет“-а већ имају монопол на српском тржишту уџбеника, а изменама овог Закона постоји сумња да ће се тај монополски статус само повећати. Треће, Министарство просвете се води логиком да ће родитељи увек изабрати јефтинију, а не квалитетнију верзију уџбеника.

Решење овог проблема је веома једноставно – уџбеници за све ђаке основних школа морају бити бесплатни. Неистина је да не би било новца за то, из најмање два разлога: први је да новца у буџету свакако има, али се мора зауставити пљачка буџета кроз намештене тендере и разне комбинације људи из актуелног режима са њима блиским приватним компанијама на шта се годишње потроши више десетина милиона евра. Други разлог јесте тај да улагање у образовање значи улагање у будућност Србије, а основно образовање је почетак тог пута.

Српски покрет Двери гарантује да ће по преузимању одговорности за вођење државе, уџбеници за све основце бити бесплатни и да ће тиме буџет породица у Србији бити знатно растерећенији. Нама је породица на првом месту, а то би био један од првих корака којим би то и практично показали.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: