Српски Покрет Двери - Лого

Слободан Давидовић: Бајина Башта лежи на три реке, а има рестрикције воде

Говор одборника Двери у СО Бајина Башта Слободана Давидовића на конференцији за новинаре приликом представљања новоизабраних народних посланика и одборника Двери.

    Част ми је и задовољство што имам прилику да представљам Српски покрет Двери у Скупштини општине Бајине Баште након избора који су се одржали 03. априла. Ми смо остварили свој циљ на локалном нивоу тиме што је Српски покрет Двери постао парламентаран, добили смо могућност да утичемо на рад локалног парламента. Иако за сада нећемо имати могућност да учествујемо у доношењу одлука, бићемо веома конструктивни у нашим критикама и предлозима, а све у циљу побољшања живота локалног становништва.

У општини Бајина Башта постоји много проблема, почев од неразјашњене околности под којима је дошло до ванредних локалних избора у Бајиној Башти. Наиме председница општине, госпођа Весна Ђурић, је поднела оставку иако је имала апсолутну већину у Скупштини и имала је још преко две године мандата до краја мандата, након тога је била председник привременог органа, а затим је на поновљеним изборима поново била носилац листе и од већине коју чини СНС изабрана поново за председницу општине. Значи, изгубили смо драгоцено време и финансијска средства ни на шта.

Даље, у Бајиној Башти централни трг се реконструише скоро четири године и то заиста представља малтретирање грађана. Такође, врши се рестрикција воде у летњем периоду, Бајина Башта нема купалиште и базен, иако општина у којој живим лежи на чак три реке! Власт каже да рестрикција воде настаје јер се 70% количине воде изгуби у дистрибуцији, односно у мрежи. Поред свих тих проблема, локална власт одлучује да ове године у буџет уврсти реконструкцију Дома културе, што је свакако битна и потребна ставка, али није приоритет ако имате рестрикцију воде и губитке 70% у мрежи.

Имали смо још ствари које су у протеклом периоду јако забрињавајуће, неразјашњене. Нпр. државна ревизиона комисија је за 2017. годину утврдила да је у Бајиној Башти 300 милиона динара потрошено мимо свих апропријација, мимо закона о јавним набавкама и доделом награда именованим и постављеним лицима. То је отприлике 30% буџета општине Бајина Башта и до данас нико није за то одговарао. Такође, прошле године је председница општине Весна Ђурић направила дефицит у буџету од 380 милиона. Није успела ни да реализује буџет више од 30%, што она тумачи као уштеду у буџету Бајине Баште, док у пракси то никакве везе нема са реалношћу.

Да се овакве ствари не би више дешавале, Српски покрет Двери ће скренути пажњу на те негативне појаве како би грађани Бајине Баште имали корист од буџета који није мали. У буџету Бајине Баште има око милијарду и по динара, што је сасвим довољно за функционисање једне локалне управе уколико власт зна да ради и има своје циљеве. Ми као представници Српског покрета Двери радићемо онако како је то по нашем програму, како смо обећали грађанима у предизборном периоду и од тога нећемо одступати. Дакле, кључна ствар је промена система функционисања локалне самоуправе како у Бајиној Башти, тако и у свим другим локалним управама. Суштински проблем је тај да је руковођење измештено из институција, општинске службе се не питају ништа, директори јавних предузећа немају никаква овлашћења и буквално раде само онако како им каже „неко одозго“. То све резултира једном катастрофом за локално становништво и одласком младих људи на школовање и у иностранство који се више никад не врате у Бајину Башту. Друга битна ствар за функционисање локалне управе је расподела буџета. Нема ту неке велике филозофије, буџет треба направити стручно, рационално, у интересу грађана Бајине Баште и у његовом спровођењу применити закон, статут општине, то урадити часно и поштено и неће бити проблема.

Српски покрет Двери ће, у овом тренутку остати опозиција, деловаћемо критички, саветодавно, са надом да ће грађани у наредном периоду препознати и доделити нам могућност да покажемо шта знамо и како умемо.

Слободан Давидовић

Одборник Двери у СО Бајина Башта

Цео говор Слободана Давидовића можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Слободан Давидовић: Бајина Башта лежи на три реке, а има рестрикције воде

Снег је зимску службу – ЈКП „Београд пут“ и градску власт „изненадио“ у децембру и због тога је у недељу настао потпуни колапс на београдским улицама. Из тог разлога захтевамо хитну смену Зорана Радојичића и Горана Весића.

Радојичић је само дан пре снега, у суботу, на седници Штаба за ванредне ситуације рекао како је све спремно за чишћење снега. У недељу ујутру снег је градску власт ипак “изненадио“ толико да га нису очистили ни током целог дана, грађани су ишли пешке, а излазак на ауто-пут у раним јутарњим часовима је био скоро непроходан због колоне аутомобила који су проклизавали. Није био очишћен чак ни ауто-пут нити скоро иједна саобраћајница првог реда. Аутобуси су били блокирани, трамваји су стајали у низу у Булевару краља Александра, а Устаничка и многе друге улице изгледале су катаклизмично са поломљеним дрвећем, које су на крају уклањали сами грађани.

Због свега тога, Српски покрет Двери тражи под хитно одговорност и смену градоначелника Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића, директора предузећа „Београд пут“ Ивана Тејића и директора предузећа „Путеви Србије“ Зорана Дробњака као и раскид уговора о одржавању путева на териотрији Београда са фирмом “Страбаг“ д.о.о Нови Београд и њихову одговорност. Захтевамо преиспитивање и раскид уговора са свим приватним фирмама које су до данас биле задужене за одржавање путева на читавој територији Србије, њихову одговорност и утврђивање штете коју су нанели држави и грађанима.

Сви они заједно треба да одговоре на питање зашто је одржавање путева у толикој мери дато у руке приватницима и сви они заједно морају поднети терет одговорности због неодржавања истих, не само зими већ током целе године чиме доводе у опасност све грађане.

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: