Споразум о унапређењу изборних услова се не примењује

Данас је у Прес центру УНС одржана конференција за медије у организацији Српског покрета Двери, а тема је био Споразум о унапређењу изборних услова.

На конференцији су говорили представници Српског покрета Двери у радним телима проистеклих из Споразума: Бошко Обрадовић – члан Контролног тела, проф. др Милорад Маринковић – члан Привременог надзорног тела за медије, адвокат Владимир Матић – члан Републичке изборне комисије и Радмила Васић – потпредседник Двери, која се обратила у име оправдано одсутног адвоката Маје Митић – члана Радне групе за контролу бирачког списка.

Бошко Обрадовић: Каснило се два месеца са формирањем Контролног тела за примену потписаног Споразума о унапређењу услова за одржавање избора. Ако власт мисли да крши Споразум и да Споразум остане мртво слово на папиру, ми у томе нећемо учествовати. Захтевамо од владајућег режима да примени Споразум најпре на теми референдума и омогући да се чује и друга страна. Рекао сам на дан потписивања Споразума да је једно потписани папир који садржи бројна побољшања изборног процеса, а друго примена и да је далек пут до слободних медија и избора. Сада смо у процесу примене који је закочен од стране власти и зато алармирамо јавност, што ћемо и убудуће чинити. Ово се посебно односи на питање референдума који нас чека 16. јануар и за који хитно мора бити омогућено да се чује и наша страна која је против уставних промена.

Милорад Маринковић: Као члан Привременог надзорног тела (ПНТ) за медије, одмах по конституисању тог тела, захтевао сам да седнице буду чешће, што је одбијено. Након тога, имали смо само један састанак са Ивицом Дачићем који је био дужан да пошаље медијима писмо у коме ће тражити да они доставе своје планове. То је урадила само РТВ. У понедељак смо имали други састанак са Ивицом Дачићем и он је показао да нема капацитет да спроведе Споразум или да га намерно опструира. Што се тиче медија стиче се утисак да су скоро сви медији у Србији контролисани и да је само мало број оних иза којих не постоји некаква политичка агенда. Као члан Привременог надзорног тела захтевао сам да ПНТ тражи од медија да се баве питањем референдума, што је Оливера Зекић одбила, али је Дачић прихватио, а након тога је прихваћено и од стране ПНТ-а. ПНТ је усвојило документ под називом „Методологија рада РЕМ-а“, док су тренутно спорни обавезујући Правилник за јавне сервисе и Препорука комерцијалним емитерима.

Владимир Матић: Републичка изборна комисија је усвојила одлуку о потврђивању Информације о Акту о промени Устава Републике Србије и та информација послата је на адресе грађана Републике Србије. Међутим, Информација није неутрална из угла опредељења грађана за промену и против промене Устава, није објективна и сачињена је на такав начин да наводи грађане да гласају за промену Устава. Одсуством објективности приликом израде Информације, која није садржала ни текст промена, што би омогућило слободу тумачења, а тиме и опредељења на референдуму, нарушена је равнотежа референдумског процеса у виду објективне информације о Акту о промени Устава. Зато смо захтевали додатну информацију о Акту о промени Устава, што је посебно основано из разлога обавезе Републичке изборне комисије, и то прописану чланом 26. Закона о референдуму и народној иницијативи, где постоји обавеза пружања објективне информације о акту о промени Устава. По том захтеву још увек није одлучивано.

Радмила Васић: На основу закљученог Споразума о унапређењу услова за одржавање избора узели смо учешће у раду Радне групе за контролу бирачког списка са циљем контроле провере тачности података у ЈБС, како бисмо испратили промене стања било по основу смрти бирача, промене пребивалишта, промене везане за број важећих личних карата, пасоша као и да извршимо увид у све друге податке и извештаје важне за валидност бирачког списка. Наш циљ је да се неправилности и могуће манипулације кроз ЈБС сведу на најмању могућу меру, како бисмо заштитили бирачко и сва друга права свих грађана. Бирачки списак није ажуриран. У бирачком списку има 6,7 милиона гласача, а имамо знатно мање издатих личних карата. Такође би требало упоредити бирачки списак са евиденцијом граничне полиције која води евиденцију када неко напусти напусти земљу, па је ван земље више од три месеца. Ово су само неколико конкретних ствари на које Двери указују како бисмо имали сређени бирачки списак. Позивамо све грађане да нам пријаве фантомске гласаче за које стижу позиви на њиховим адресама, како бисмо могли да интервенишемо и спречимо злоупотребе.

Инфослужба Двери