Српски Покрет Двери - Лого
Search

Шта је потребно урадити како бисте искористили ваше бирачко право у иностранству

Упутство за гласање у иностранству 

Да би сте гласали у иностранству, потребно је да поднесете: Захтев за упис у Јединствени бирачки списак податка о томе да ли ћете као бирач гласати у иностранству.

Образац захтева можете преузети овде

Захтев се подноси дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије, које захтев доставља надлежној локалној самоуправи према пребивалишту у земљи, која о томе доноси решење.

Рок за подношење захтева је 25. новембар 2023. године.

Дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије обавештавају бираче о остваривању бирачког права у иностранству почев од 2. новембра телефоном или електронском поштом. Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило је ову информацију на свом сајту.

Бирач ће бити уписан у Јединствени бирачки списак према месту боравишта у иностранству.

Уколико грађанин није уписан у Јединствени бирачки списак, потребно је прво извршити овај упис на порталу еУправа.

БИРАЧКА МЕСТА У ИНОСТРАНСТВУ

За отварање бирачког места у иностранству потребно је најмање 100 пријављених бирача. Међутим, бирачко место се може одобрити и за мањи број бирача због удаљености или географског положаја. Бирачка места у иностранству се одређују најкасније 26. новембра. 2023. године.

УВИД У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Увид у Јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа.

Бирачи у иностранству могу добити обавештења о њиховим подацима у Јединственом списку на свој захтев и преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије од општинске или градске управе по месту њиховог пребивалишта у земљи.

Закон о јединственом бирачком списку

 

*Извор фотографије: Canva 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: