Српски Покрет Двери - Лого
Search

Стојановић: Нулта толеранција на насиље над женама и децом

Застрашујући податак који говори да је у последња 64 дана у Србији убијено чак 9 жена, односно, да је у прва два месеца ове године насиље над женама порасло чак за 350% у односу на исти период прошле године, јасан је показатељ да је у наше друштво у дубокој кризи. 

    Појачано насиље над женама је управо последица поремећеног система вредности, фрустрација које су наступиле у општем материјалном и моралном слому друштва, који траје већ деценијама, а који је породицу довео на ивицу економске, али и духовне пропасти. Уз све то, на медијима се свакодневно промовише насиље и неморал као образац живота. Зато институције државе Србије морају имати нулту толеранцију према свакој појави и сваком облику насиља, а нарочито према насиљу над женама и децом.

Власт сноси велики део одговорности, пошто је борбу против оваквих појава свела на законске одредбе које не одвраћају починиоце од тих дела, јер разум очигледно у таквим моментима није доминантан, него фрустрација која дугорочно, ако се њом не управља на позитиван начин, доводи до најгорег.

Неопходно је хитно креирање позитивне атмосфере у друштву, промоција толеранције и традиционалних вредности попут међусобног разумевања и поштовања, које су чине базу за опстанак брака и партнерских односа. Поред тога, у савременом друштву које се сусреће са новим изазовима убрзаног живота и смањене међусобне комуникације, потребно је оснивање нових саветовалишта за партнерске односе, брак, породицу и родитељство. Медији, као веома утицајан сегмент друштва, морају имати стриктну обавезу да у програмској шеми промовишу здраве породичне и партнерске односе. И да кажу да проблема има, али да се они могу решити уз међусобну толеранцију, а никако насиљем.

Управо нерешавање правих узрока поремећених мушко-женских односа довело је до појаве радикално феминистичких и ултра левичарских ловаца у мутном, који преко појединих медија покушавају да протуре теорије да у позадини фемицида стоји јачање традиционалних и десних идеја. Тако се већ унапред жигоше и упућује на кривца, на патријархат, који ће наводно због тога бити у све већем успону и бити узрок свог наступајућег насиља у друштву.

Подсећамо да је посланичка група Српског покрета Двери у новембру прошле године предала председнику Народне скупштине и писмену препоруку Влади Републике Србије о превенцији насиља у друштву.

Ивана Стојановић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за породицу 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: