Српски Покрет Двери - Лого

Стојановић: Нулта толеранција на насиље над женама и децом

Застрашујући податак који говори да је у последња 64 дана у Србији убијено чак 9 жена, односно, да је у прва два месеца ове године насиље над женама порасло чак за 350% у односу на исти период прошле године, јасан је показатељ да је у наше друштво у дубокој кризи. 

    Појачано насиље над женама је управо последица поремећеног система вредности, фрустрација које су наступиле у општем материјалном и моралном слому друштва, који траје већ деценијама, а који је породицу довео на ивицу економске, али и духовне пропасти. Уз све то, на медијима се свакодневно промовише насиље и неморал као образац живота. Зато институције државе Србије морају имати нулту толеранцију према свакој појави и сваком облику насиља, а нарочито према насиљу над женама и децом.

Власт сноси велики део одговорности, пошто је борбу против оваквих појава свела на законске одредбе које не одвраћају починиоце од тих дела, јер разум очигледно у таквим моментима није доминантан, него фрустрација која дугорочно, ако се њом не управља на позитиван начин, доводи до најгорег.

Неопходно је хитно креирање позитивне атмосфере у друштву, промоција толеранције и традиционалних вредности попут међусобног разумевања и поштовања, које су чине базу за опстанак брака и партнерских односа. Поред тога, у савременом друштву које се сусреће са новим изазовима убрзаног живота и смањене међусобне комуникације, потребно је оснивање нових саветовалишта за партнерске односе, брак, породицу и родитељство. Медији, као веома утицајан сегмент друштва, морају имати стриктну обавезу да у програмској шеми промовишу здраве породичне и партнерске односе. И да кажу да проблема има, али да се они могу решити уз међусобну толеранцију, а никако насиљем.

Управо нерешавање правих узрока поремећених мушко-женских односа довело је до појаве радикално феминистичких и ултра левичарских ловаца у мутном, који преко појединих медија покушавају да протуре теорије да у позадини фемицида стоји јачање традиционалних и десних идеја. Тако се већ унапред жигоше и упућује на кривца, на патријархат, који ће наводно због тога бити у све већем успону и бити узрок свог наступајућег насиља у друштву.

Подсећамо да је посланичка група Српског покрета Двери у новембру прошле године предала председнику Народне скупштине и писмену препоруку Влади Републике Србије о превенцији насиља у друштву.

Ивана Стојановић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за породицу 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: