Српски Покрет Двери - Лого

Стојановић: Резултати пописа јасно кажу – потребна је потпуно нова популациона политика!

Прве резултате пописа становништва власт је коментарисала уз ликовање како нас је „само око пола милона мање“ и „да ситуација није толико лоша како се очекивало“. 

    Међутим, последњи подаци показују да је цифра која говори о паду броја становника гора, чак и трагична. Према тим подацима, добијеним математичким рачунањем самог РЗС-а, прилично нејасним за обичног грађанина, мање нас је за око 760.000, а ни та цифра, по свој прилици, није коначна. По тој рачуници, у односу на 2011. годину када смо имали 7.180.000 становника, сада имамо не 6.500.000 како тврде државни органи, већ је та цифра ближа пређашњој, далеко горој претпоставци, да се ради о 6.100.000. Очигледно је у питању „шминкање“ правих резултата пописа који се лако могу користити и за манипулацију, пре свега у бирачким списковима.

Болно звучи, али само илустрације ради, поједини градови су изгубили велики проценат становништва, као нпр. Сомбор 16,4%, Зрењанин 13,62%, Краљево 11,5%, или општине попут Неготина 31,57%, Параћина 15%, док је Црна Трава изгубила чак 35% становништва.

Покушаји да се индустријализацијом и огромним субвенционисањем страних фирми реши проблем економских емиграција и одласка у иностранство оног дела млађе популације који још увек то није урадио, није нити може уродити плодом. Без стимулације и финансијске подршке домаћим привредницима и пољопривреницима, малим породичним фирмама, без изградње квалитетне инфраструктуре, путева, школа, вртића, наставиће се даље пражњење мањих градова, општина и села.

Уместо манипулацијам резултатима пописa, држава мора да почне да води праву битку за опстанак нације. Брига о породици и повећање наталитета мора постати приоритет свих приоритета, а не пука пропаганда за медијску употребу. Потребно је општедруштвено и медијско стварање климе у којој се на афирмативан начин представља природна породица, наталитет и породичне вредности. Све то мора бити праћено институционалним мерама кроз економску подршку државе породици, пореским олакшицама и обавезним запошљавањем бар једног члана породице у којој нико није запослен. Ако је наша држава заиста финансијски јака како власт говори, онда би она, као искрену меру популационе политике, морала на себе да преузме 100% финансирање породиљског одсуства и тако растерети мале привреднике, да почне са давањем националних пензија за мајке са 4 и више деце, као и да обезбеди бесплатне вртиће и уџбенике за сву децу.

Све досадашње мере које је власт спроводила на подизању наталитета су биле козметичке а не суштинске и зато на дуги рок оне нису дале никакав резултат.

Ивана Стојановић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за породицу

*Извор фотографије „попис“: РЗС 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: