Српски Покрет Двери - Лого
Search

Стојановић: Резултати пописа јасно кажу – потребна је потпуно нова популациона политика!

Прве резултате пописа становништва власт је коментарисала уз ликовање како нас је „само око пола милона мање“ и „да ситуација није толико лоша како се очекивало“. 

    Међутим, последњи подаци показују да је цифра која говори о паду броја становника гора, чак и трагична. Према тим подацима, добијеним математичким рачунањем самог РЗС-а, прилично нејасним за обичног грађанина, мање нас је за око 760.000, а ни та цифра, по свој прилици, није коначна. По тој рачуници, у односу на 2011. годину када смо имали 7.180.000 становника, сада имамо не 6.500.000 како тврде државни органи, већ је та цифра ближа пређашњој, далеко горој претпоставци, да се ради о 6.100.000. Очигледно је у питању „шминкање“ правих резултата пописа који се лако могу користити и за манипулацију, пре свега у бирачким списковима.

Болно звучи, али само илустрације ради, поједини градови су изгубили велики проценат становништва, као нпр. Сомбор 16,4%, Зрењанин 13,62%, Краљево 11,5%, или општине попут Неготина 31,57%, Параћина 15%, док је Црна Трава изгубила чак 35% становништва.

Покушаји да се индустријализацијом и огромним субвенционисањем страних фирми реши проблем економских емиграција и одласка у иностранство оног дела млађе популације који још увек то није урадио, није нити може уродити плодом. Без стимулације и финансијске подршке домаћим привредницима и пољопривреницима, малим породичним фирмама, без изградње квалитетне инфраструктуре, путева, школа, вртића, наставиће се даље пражњење мањих градова, општина и села.

Уместо манипулацијам резултатима пописa, држава мора да почне да води праву битку за опстанак нације. Брига о породици и повећање наталитета мора постати приоритет свих приоритета, а не пука пропаганда за медијску употребу. Потребно је општедруштвено и медијско стварање климе у којој се на афирмативан начин представља природна породица, наталитет и породичне вредности. Све то мора бити праћено институционалним мерама кроз економску подршку државе породици, пореским олакшицама и обавезним запошљавањем бар једног члана породице у којој нико није запослен. Ако је наша држава заиста финансијски јака како власт говори, онда би она, као искрену меру популационе политике, морала на себе да преузме 100% финансирање породиљског одсуства и тако растерети мале привреднике, да почне са давањем националних пензија за мајке са 4 и више деце, као и да обезбеди бесплатне вртиће и уџбенике за сву децу.

Све досадашње мере које је власт спроводила на подизању наталитета су биле козметичке а не суштинске и зато на дуги рок оне нису дале никакав резултат.

Ивана Стојановић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за породицу

*Извор фотографије „попис“: РЗС 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: