Српски Покрет Двери - Лого

Стојановић: „Рио Тинту“ није место на Пољопривредном факултету у Новом Саду

Информација која је процурила у јавност, а тиче се потписивања Меморандума о пословној сарадњи Пољопривредног факултета у Новом Саду и „Рио Тинта“ показала је да ни власт ни „Рио Тинто“ не одустају од даље комуникације у области рударења – једино што се видови те сарадње сада очиглено премештају на неке друге нивое.

    Пољопривредни факултет у Новом Саду је од стране „Рио Тинта“ препознат као реномирана установа још 2020. Године, када им се њихова ћерка фирма „Рио Сава“ обратила за сарадњу, али и као погодно тло за неке њихове будуће и дугорочне пројекте. Јасно је постојање намере да се финансирањем и стипендирањем стручњака кроз мастер радове и докторате на Пољопривредном факултету од стране „Рио Тинта“ створи јака сфера утицаја и база подршке за њихове даље пројекте и ангажовање у рударењу литијума у Србији. Они би тако могли да се у тим пројектима позивају на научне ставове, где би иза себе имали и стручњаке који ће постати њихови заступници за остваривање искључиво интереса ове компаније. Ти интереси би врло лако могли бити противни интересима Србије, односно њених грађана и противно заштити животне средине и очувању здраве хране, воде и ваздуха.

Позивамо Пољопривредни факултет у Новом Саду да због свих евентуалних нежељених ефеката које сарадња са овом, по злу чувеном компанијом може довести, раскине уговор са „Рио Тинтом“. Као реномираној образовној институцији, сигурно јој не иде на руку да склапа уговоре са компанијом која оставља пустош у свету где год да се појави.

Српски покрет Двери се залаже за очување здраве воде, земље и ваздуха и активно ће наставити да се бори за еколошко очување пољопривредног земљишта Јадра и Рађевине од намере да се тамо ископава литијум од стране „Рио Тинта“, али и за очување плодног пољопривредног земљишта у Војводини које се налази под директним и неконтролисаним утицајем великих загађивача, нарочито страних компанија које су субвенционисане огромним количинама новца од стране ове власти.

Ивана Стојановић

Члан Председништва Двери
Председник Двери Војводине

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: