Српски Покрет Двери - Лого
Search

Стојановић: Страни капитал са призвуком колонијалног управника

Драматичне и претеће поруке којима су нас ових дана засипали из врха Српске напредне странке, почевши од њеног председника, како ћемо економски пропасти ако не потпишемо француско-немачки ултиматум који нам је сервиран као десерт после 10 година од потписивања Бриселског споразума, имале су за циљ застрашивање грађана. 

     Иако је, према најновијим подацима, и поред санкција ЕУ, руско тржиште напустило мање од девет одсто страних фирми (у којима су Руси спремно наставили сопствену производњу), становништву се шаљу поруке да ће нас сви инвеститори моментално напустити и да следи пропаст ако не потпишемо тај ултиматум. Према званичним подацима, сваки четврти запослени у Србији ради код страног послодавца. То је око 300.000 радника (податак из 2020. године) и чињеница је да је највише инвестиција дошло је из ЕУ.

Ова власт је, наследивши прилично лошу привредну ситуацију насталу пљачкашким приватизацијама, са стотинама хиљада отпуштених радника, наставила ту исту погубну економску политику. Војводина је некада била један од главних замајаца привредног развоја целе Србије, али је за 10 година, због погрешне економске политике, изгубила око 200.000 становника. Велики број грађана отишао је у иностранство, а лоша пронаталитетна политика је додатно зацрнила тренутну ситуацију. Села и многе општине у Војводини делују као пустаре, нигде нема људи.

Држава је вишемилионске субвенције уложила у стране фирме – Линг Лонг (63.000 евра по радном месту), Тојо Тајерс (78.394 евра), Бери Калебо (120.000 евра), а последњи у низу је Континентал Аутомотив, са 56.000 евра по раднику. Сузе радоснице, које је председник скоро пустио због Континентала, и најава колико ће просечне зараде у Новом Саду бити повећане у односу на данашњих 875 евра, ипак су само маркетиншки потез. Право питање је колика је медијална зарада у Новом Саду. Ако је просечна зарада на нивоу Србије за децембар 2022. године износила 84.227 динара нето, медијална зарада је за исти период износила 60.413 динара. То значи да је 50 одсто запослених у Новом Саду остварило зараду до тог износа. Треба рећи да и то није просек, него највиша цифра коју прима барем половина запослених, што значи да их је много више са минималном зарадом.

Добро је да страни инвеститори долазе и да улажу у Србију, али када смо чули да је држава дала подстицаје за оснивање неког домаћег средњег предузећа? Када је и колико Покрајинска влада, заједно са локалним самоуправама, уложила у ту сврху? Хвалисање око отварања нових фабрика не чини нашу привреду бољом, јер то нису наше фабрике, а субвенције помажу само том предузећу, које добија јефтину радну снагу за јефтину производњу, а њихов капитал се одлива у матичну земљу.

Плодно земљиште Војводине би могло бити „житница Европе“, што су нас од малих ногу учили, кроз производњу веома тражене здраве хране, за којом ће свет веома брзо вапити, јер ће управо храна постати поприште светских економских ратова у будућности. Уместо тога, наша земља се даје туђој загађивачкој индустрији.

Уместо да се власт ових десет година бавила подстицајима у самоодржив привредни развој, она је само наставила политику претходне власти. Сада нас уцењују да ће Запад повући инвестиције и најављују општу пропаст, а већ више од 20 година нико не подстиче домаћу привреду. 

Никаквог слома привреде неће бити ако и оде страни капитал. Уместо што власт сада уцењује народ, играјући се распродајом државне територије, боље је да почне да се озбиљно бави интересима ове земље. 

Ивана Стојановић 

Члан Председништва Двери
Председник Покрајинског одбора Двери за Војводину 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: