Српски Покрет Двери - Лого

Стојановић: Због лоше економске и антипородичне политике Војводина изгубила 9,3% свог становништава

Према последњем попису, Војводина има 180 000 становника мање него на попису из 2011. године. Либерални капитализам и пропаст домаћих великих предузећа, константно лоша економска политика свих власти од 2000. године до сада и апсолутна небрига о наталитету и пропородичној политици довеле су до великог броја економских емиграција.

    Између два пописа, нестали су нам збирно градови величине Сомбора, Кикинде, Шида и Врбаса. У 2021. години умрло је 6.184 становника више него што се родило, односно родило се 1,4% мање него 2020. године.Ако се овај тренд настави до 2050. године Војводина ће изгубити 20% становништва. Цифре су немилосрдне и поражавајуће, а верујемо и горе од званичних података.

Једино је Нови Сад узнапредовао са 25.000 становника више, што уствари говори да су се делови Војводине – села и мањи градови празнили и да је на снази новосадизација покрајине. Док се новосадска и покрајинска администрација ширила, у села и помоћ малим пољопривреним газдинствима није се улагало скоро ништа, а плодне војвођанске оранице поклањају се страним инвеститорима за загађивачку индустрију.

Војводина је и раније била позната по малом наталитету. Ни ова власт није ништа урадила да тај негативни тренд смањи него га је и подстакла. Дугогодишња антипородична политика и небрига о економском опстанку породице, пропаганда лажних вредности младима преко државних медија као што су ријалити програми, налет шунда и кича – узели су свој данак. Покрајинска власт је требала да се мање бави ширењем прегломазне покрајинске администрације, а много више прерасподелом буџетских средстава ка локалним самоуправама и да финансира само капиталне инвестиције које ће подстаћи останак радно способног становништва.

С друге стране, Двери су годинама упозоравале да се само озбиљним планским пакетом мера подршке породици и младим брачним паровима као што су прогресивно смањење пореза на зараде приликом ступања у брак и добијања деце, ослобађање од пореза за породице са троје и више деце, бескаматни кредити за први стан, обавезно запошљавање једног члана породице у којој ниједан члан није запослен, добијање националне пензије за мајке са четворо и више деце, бесплатни уџбеници и вртићи за децу, може поправити демографска слика.

Ивана Стојановић 

Председник ПО Двери за Војводину
Председник Савета за породицу Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: