Српски Покрет Двери - Лого
Search

Тамара Миленковић Керковић предала донацију из кампање „Једна је мајка“ нишком ГАК-у

Пре седам месеци, априла ове године, Српски покрет Двери је покренуо кампању за обнову свих породилишта у Србији и за достојанствен третман трудница и породиља под називом „Једна је мајка“. Поред иницијативе Влади, Народној скупштини и свим нивоима власти, од републичке и покрајинске до локалних сампоуправа, предато је десетине Препорука којима се тражи преусмеравање буџетских средстава за обнову и унапређење свих капацитета у породилиштима, од кадровских до материјалних, као и да се више од 850 милиона евра намењених за изградњу Националног фудбалског стадиона и изложбеног центра EХPO 2027 преусмери у изградњу Националног центра за наталитет, унапређење репродуктивних капацитета младих, исхрану трудница и породиља, одгајање деце, постапарталну негу и помоћ за све труднице и породиље у Србији.

      Народној скупштини предали смо Декларацију о правима трудница и породиља, са захтевом да се примене већ постојеће уставне, законске и ратификоване међународне норме о правима жена током трудноће и порођаја, а припремили смо и „Водич за маме“ који сва та права и информације садржи. У свим градовима Србије, током ових седам месеци прикупили смо хиљаде потписа подршке грађана у петицији „Једна је мајка“, којом је неподељено подржан циљ – достојанствено мајчинство и сигурна будућност Србије.

Прукупљена су и средства за донацију и изабрана је нишка Гинеколошко-акушерска клиника, која ради у згради старој 72 године, и то на осиромашеном југу Србије, где је данас народни посланик Тамара Миленковић Керковић директору клинике др Дејану Митићу уручила сто комплета постељина са логоом „Једна је мајка“.

Предајући донацију у име Форума за националну демократију, који је прикупио средства, проф. Тамара Миленковић Керковић је рекла: „У Србији која је од 2002. године изгубила више од пола милиона људи и у којој се роди само 60.000 деце, нема важнијег посла од обнове породилишта и од стављање жене и мајке у центар бриге друштва. Кад мајка и беба буду Сунце око кога се у Србији све окреће, тада ћемо знати да имамо будућност. Јер, слика породилишта је слика будућности једног друштва. Ко ће се возити ауто-путевима и играти на стадионима ако нас не буде било и ако до 2050. године овим темпом изгубимо 2 милиона људи? Кампањом „Једна је мајка“, иницијативима и препорукама према свим нивоима власти, као и хиљадама потписа неподељене подршке грађана у свим градовима Србије, а посебно у нашем Нишу, успели смо да скренемо пажњу на изузетно лоше стање у српским, а посебно у нишком породилишту. Само 15 дана од почетка кампање „Једна је мајка“ министар здравља др Грујичић је овде, у нишком ГАК-у, обећала приоритетну реконструкцију нишког породилишта. Лично ћу проверити да ли се у износу од 10 милијарди динара предвиђених за програм „Развоја инфраструктуре здравствених установа“, у делу буџета за 2024. годину Министарства здравља, налази и обећаних 900 милиона динара за обнову нишког породилишта. Нека ова наша скромна донација од сто постељина са логом „Једна је мајка“ буде само почетак новог односа према животу који се овде рађа и великим напорима доктора и медицинског особља нишке Клинике да им обезбеде негу и бригу која је неопходна. Жена која на свет у Србији доноси нови живот мора да буде третирана и као херој и као краљица, а ово породилиште мора да изгледа као хотел са 5 звездица. Сигурна сам да ће најпре у нишком ГАК то тако и бити.“

Инфослужба Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: