Српски Покрет Двери - Лого

У Нишу одржана Трибина о референдуму: Реци НЕ промени Устава

У Нишу је јуче, у Сити Смарт клубу, одржана прва у Србији Трибина о референдуму заказаном за 16. јануар 2022. године, упркос томе што нишка градска власт, и поред обавезујућих одредаба чл. 33 Споразума о унапређењу изборних услова, није одобрила коришћење ниједног од бројних јавних простора које су Двери Ниш тражиле претходних дана. У организацији Српског покрета Двери Ниш и Српског демократског савеза учесници су сагласно поручили:

Заокружите НЕ на референдуму о уставним променама 16. јануара!

Пред више десетина заинтересованих Нишлија, „Апел народу да чува Устав, изађе на референдум 16.јануара и заокружи НЕ“ представили су у име свих његових потписника:

  • проф. др Тамара Миленковић Керковић, професор Универзитета у Нишу
  • Др Горан Ђорђевић, адвокат
  • Др Андреј Митић

 

Тамара Миленковић Керковић: Устав је темељ државе и сваког друштва и темељни је договор народа како ће у једном друштву живети. Представљамо данас у име Српског покрета Двери али и свих Уставобранитеља Апел народу да на референдум заказан за 16. јануар изађе и заокружи НЕ промени Устава који је рађен без адекватне јавне расправе и на притисак Брисела. О томе да је ово антиреферендум говори то да огромна већина грађана Србије и Ниша о њему не зна ништа, да влада медијски мрак о референдуму и његовим узроцима и последицама, како режимских, тако и тзв. независних медија. Српски покрет Двери је све ресурсе ставио у референдумску кампању ПРОТИВ и грађанима поручујемо да се активно укључе, да се пријаве за чуваре воље грађана на референдуму и зато јасно поручујемо „НЕ ДАМО УСТАВ“ како би сачували суверенитет и Устав Србије.

проф. др Тамара Миленковић Керковић, професор Универзитета у Нишу

Горан Ђорђевић: Суштина најављених промена, огледа се у потпуном искључивању законодавне власти из процеса избора носилаца правосудних функција, са образложењем да се на тај начин чува концепт поделе власти и остварује начело „владавине права“. Измештање државе из избора носиоца правосудних функција – са предлозима да чак и невладине учествују у избору судија (кроз чланство у Високом савету судства), правосуђе се претвара у својеврсни status in statu, препуштајући се на милост већинама из Високог савета судства или Државног већа тужилаца (и тамошњим унутрашњим не баш принципијелним борбама). Устав као основни правни акт једне државе, представља део идентитета једног народа и израз колективног искуства. Свакако да не треба затварати очи пред лошиим уставним решењима, али цена ових уставних промена биће превелика. Због чега независно правосуђе у политичким странкама, демократским изборима и у парламентаризму види свог архинепријатеља? Или да поједноставимо, зар се основни правни акт једне земље руши због неизвесног унапређења једне гране власти или због лоше формулисаног процесног начела?

Др Горан Ђорђевић, адвокат

Андреј Митић: Политички контекст, у коме се покушава, без јавне расправе, уз медијску блокаду и нелегитиман парламент да „отвори“ и промени „испод жита“ Устав који је српски народ донео већински и уз благослов блаженопочившег Патријарха Павла, апсолутно је неприхватљив. У тренутку окупације српске територије на КиМ и комплексне агресије којој је изложен српски народ у „региону“ одбацујемо овај озбиљан покушај нарушавања уставног поретка по диктату Запада, који може имати несагледиве последице по нашу државу и народ. Зато, одлучно НЕ овом „референдуму“, а заправо крипто државном удару, у рукавицама Венецијанске комисије. Не дамо Устав, не дамо Србију!

Др Андреј Митић

ГрО Двери Ниш

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: