Српски Покрет Двери - Лого
Search

Васић: Дупле бесплатне уџбенике из Београда поделити породицама у најсиромашнијим општинама у Србији

На територији Београда, 14.960 ученика добило је дупле бесплатне уџбенике, и од града Београда и од Министарства просвете. 

       То значи да је, због несарадње града Београда и Министарства просвете, дупло купљено 14.960 комплета уџбеника и на овакав начин непотребно и ненаменски потрошено је 249 милиона динара, односно 2.5 милиона евра, што је и кажњиво Законом. Како би ова неправда и велика буџетска штета била исправљена, захтевамо да се ови дупли уџбеници поклоне породицама у најсиромашнијим општинама у Србији. Уколико се овај наш захтев не спроведе, сматраћемо да су средства за куповину дуплих бесплатних уџбеника ненамески потрошена и тражићемо одговорност за све оне који нису предузели одговарајуће кораке да то спрече.

На питање које сам у априлу поставила Министарству просвете око куповине и дељења дуплих бесплатних уџбеника, Министарство просвете је одговорило да они имају Одлуку Владе по којој додељују бесплатне уџбенике, а да „набавке уџбеника од стране јединица локалне самопураве, односно града Београда, у овом случају нису у надлежности овог Министарства“. 

На седници Скупштине града Београда која је оджана 20. јуна ове године тражећи одговор од градске власти да бар они не купују дупле уџбенике и да у договору са Министарством просвете реше овај проблем не трошећи ненаменски средства за дупле бесплатне уџбенике, на самој седници добила сам одговор од градског менаџера Мирослава Чучковића да је тај проблем решен и да се неће куповати дупли бесплатни уџбеници. Испоставило се да нико не води рачуна о начину трошења средстава из буџета, јер до сада нико није одговарао за ненаменско трошење средстава. Конкретно, у овом случају, Министарство просвете и град Београд се понашају као две засебне државе које немају додирних, заједничких тачака, али ни добре односе, тако да је свако купио уџбенике према одлукама које су посебно донели или дужни да поштују. Град Београд је могао да уштеди 2.5 милиона евра за уџбенике које је већ доделило Министарство просвете, али то није учинио и сам је ненаменски потрошио више новца него што је требало и за то неко мора да одговара, и у Министарству просвете и у градској управи града Београда. Тражимо да се дупли уџбеници доделе породицама у сиромашним, неразвијеним деловима Србије и поново апелујемо на Владу Републике Србије да донесе одлуку о додели бесплатних уџбеника за сву децу на читавој територији Србије. Јер, ако имамо у виду да опремање једног ђака пред школску годину просечно кошта 33.000 динара, односно скоро половина просечне плате у Србији, предлог Двери о бесплатним уџбеницима и додели новчаних средстава од 20.000 динара родитељима по ђаку, требао би бити логичан потез једне озбиљне државе. 

Радмила Васић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: