Српски Покрет Двери - Лого
Search

Васић: Планина Старица у Мајданпеку – пример немарности државе

Одбор за заштиту животне средине је 11.10.2022. године позвао представнике Министарства рударства и енергетике и Министарства за заштиту животне средине да у Народној скупштини објасне катастрофално стање у Мајданпеку по питању опасности од урушавања планине Старица.

    Извештај које је Министaрство рударства и енергетике доставило Народној скупштини показује огромну одговорност министарке Зоране Михајловић и надлежних руководилаца јер су допустили незаконите пропусте у контроли експлоатације рудника у Мајданпеку и Бору. У току излагање смо сазнали да је Републичка инспекција компанији „Зиђин“ издала чак 10 забрана рада и да су још 5 забрана рада на снази, да је против ове компаније поднела пријаву за привредни преступ, да је против 13 одговорних лица у овој компанији поднела кривичне пријаве и издала низ казни од којих су, када су дошле на извршење, прва износила 36 милиона евра, а друга чак 65 милиона евра!

Зашто, због чега и с којим правом се дозвољава овако незаконито поступање компаније „Зиђин“ у експлоатацији рудника бакра у Бору и Мајданпеку?

У извештају се каже да су радови на планини Старици рађени тако да су косине, уместо да буду под углом од 380, оне под углом од 510 до 800, односно „скоро вертикалне и да се ова косина наслања на град Мајданпек без икакве безбедносне етаже“.

Посебно је забрињавајућа информација да ова, скоро вертикална косина има више пукотина које су од врха до дна косине дужине преко 100м, а ширине преко 30цм. Уколико се радови на растерећењу ове косине не ураде одмах, постоји велика опасност да дође до урушавања ове стрме косине, што доводи у опасност све становнике Мајданпека.

Већи део непланске експлоатације ове планине урађен је до 2013. године, али је део рађен и касније.

Шта је радило Министарство рударства и енергетике од 2013. до 2020. године и зашто пуних седам година није дало упозорење и урадило санацију ове опасне косине? Да ли је неко одговарао за довођење у опасност свих грађана Мајданпека? Није нико, на жалост. Знамо да је најодговорнија министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и да она и чини све да стране компаније добију све могуће дозволе за експлоатацију руда у свим деловима наше земље.

Минирање ове планине се наставља и дању и ноћу. Шта се минира ако су радови на експлоатацији забрањени? Једини радови који треба да се изводе јесу искључиво радови на санацији ове опасне косине.

Велика еколошка катастрофа прети и од отровног језера које има чак 1,7 милиона м3 отровних вода из сепарације рудника, а чије решавање још није у плану.

На податак да је у Мајданпеку на 37 хектара посађено 18.000 садница сами грађани Мајданпека су били изненађени и питали нас где је то посађено. То није мали број који су грађани Мајданпека морали да примете, а нису? О чему се ради и где је одговорност Министарства за заштиту животне средине?

С друге стране, у граду где су и ваздух и вода и земљиште загађени и где има велики број оболелих од канцера управо због загађења, врши се потпуно непланска и без икаквог реда сеча шуме у самој околини. Да ли је могуће да се због личног профита појединаца уништава зелени појас у Мајданпеку и околини? Када ће реаговати тужилаштво и МУП РС да санкционишу ове незаконите радње? Они морају да почну да примењују законе РС и да санкционишу и кажњавају одговорне.

Српски покрет Двери-Патриотски блок ће наставити да тражи поштовање Закона РС, примену свих мера у смањењу загађења у Мајданпеку и Бору, санкционисање свих одговорних како би се зауставило ово безакоње и заустављање уништавања планине Старице, као и њену хитну санацију.

Радмила Васић

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: Јутјуб/скриншот

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: