Српски Покрет Двери - Лого
Search

Васић: Преусмерити средства из београдског буџета на обнову породилишта у главном граду

У оквиру кампање „Једна је мајка“, у којој тражимо да у епицентру пажње буде жена мајка, породица, деца, а коју је покренуо Српски покрет Двери, данас смо предали предлог Препоруке Скупштини града Београда о преусмеравању буџетских средстава на обнову породилишта у Београду и изградњу Националног центра за наталитет. 

     Сматрамо да је један од највећих проблема Србије и града Београда негативан природни прираштај. Према последњем попису, изгубили смо преко пола милиона становника. Веома забрињава податак да се у Србији рађа мање од 62.000 беба годишње, а од јануара до марта ове године рођено је свега 14.926 беба, што је мање од 5.000 беба месечно за ова прва три месеца. Породилиште је прва и најважнија институција државе и зато је неопходно мењати услове, принципе и начин поступања у овој установи према трудницама, породиљама и паровима који се лече од стерилитета и довести породилишта на ниво да изгледају као хотели са пет звездица.

Због тога што проблеми у породилиштима нису решавани дуги низ година тражимо од града следеће:

  1. Да се на основу чл.8, тачка 10. Закона о главном Граду по којој Скупштина града Београда „спроводи мере и финансира пројекте у циљу подстицања наталитета на територији града Београда“, да град издвоји финансијска средства у ребалансу буџета за обнову породилишта у Београду;
  2. Да Скупштина града Београда упути захтев Министарству финансија и Влади Републике Србије да се планирана средства од укупно 850 милиона евра за изградњу Националног фудбалског стадиона и Центра за специјалне изложбе усмере на изградњу Центра за наталитет и даље подизање капацитета и услова у београдским породилиштима, као и на програме унапређења репродуктивних капацитета становништва и одгајања деце;
  3. Да се у буџету за 2024. годину планирају средства за обнову свих породилишта, подизање кадровских капацитета у породилиштима, за исхрану трудница, за постпарталну негу и помоћ за све породиље у граду Београду.

 

Разлог за доношење препоруке је поражавајуће стање у српским породилиштима које се односи како на физичке услове, смештај и исхрану, хигијену тако и на негу трудница и породиља. Ако изузмемо присутну дискриминацију када послодавци постављају услове код запошљавања да младе жене не планирају породицу или их отпуштају чим сазнају да је запослена у другом стању и када се млади брачни парови одлуче на проширење породице или за најважнију улогу родитељства, сусрећу се у старту са многим проблемима, посебно жене у току трудноће и након порођаја.

Сва та сведочења мајки и младих родитеља говоре да услови у породилиштима у Београду нису задовољавајући и да их треба мењати. Од неадекватне исхране, лоше хигијене, лошег и неадекватног приступа здравствених радника, немара, до смртности мајки и беба је нешто што је недопустиво за 21. век. Због тога имамо све више жена које се не одлучују да имају друго или треће дете.

Највише жалби будућих мајки долази на здравствену негу у току трудноће где су практично принуђене да трудноће воде у приватној здравственој пракси уз огромне, често и непотребне трошкове, док се диспанзери за жене укидају, нема довољно лекара, базични медицински апарати кваре. Још један огроман проблем је урушен систем здравства и мрежа приватних лабораторија, гинеколошких клиника и породилишта које су легализовале корупцију.

У демографској катастрофи у којој се налази Србија, најзначајнији национални пројекат не може да буде ни Национални стадион ни Центар за специјалне изложбе, док породиље имају нехумане услове и третман. Коме требају стадиони и путеви ако неће бити деце да те стадионе и путеве користе? Београд заиста нема прече улагање него у здравље својих становника, а посебно трудница, мајки и деце.

Радмила Васић 

Председник ГрО Двери Београд
Шеф одборничке групе Двери-Патриотски блок у Скупштини града Београда 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: