Васић: Проблеми радника из пљачкашких приватизација и даље нерешени

Нашој заједничкој борби за радничка права, поред Удружења радника акционара „Холдинг индустрије каблова Јагодина“ из Јагодине, придружило и Удружења радника, бораца и пензионера „Победа“ из Ниша.

У разговору са председником овог удружења Радославом Спаићем, сазнали смо са којим се они проблемима сусрећу у Нишу и како су до сада покушавали да реше проблеме радника. Преко 7500 грађана у Нишу нема струју јер немају одакле да је плате, а 7000 радника има потврђена потраживања, али да се одлуке суда у овој земљи не поштују и они то не могу да наплате. Њихова дугогодишња борба за радничка права је остала непримећена, закони нису поштовани, а представници власти нису имале слуха за решавање њихових проблема, иако сваког петка протестују у центру Ниша.

Договорен је наставак заједничке борбе са циљем да се овој борби прикључе и други радници који имају сличне или исте проблеме.

Српски покрет Двери је пре више година покренуо многа питања из области непоштовања радничких права и већ увелико преузео да инсистира на њиховом решавању, а сада ће то радити као парламентарна странка у Народној скупштини Републике Србије. Проблеми са којима се радници више година сусрећу су следећи: незаконито отпуштање, неповезан радни стаж, неисплаћене заостале зараде након приватизације и пре увођења стечаја у предузећима, неисплаћене јубиларне награде, топли оброк, премије за одлазак у пензију, прековремени рад и рад празником и многе разлике у заради. Непоштовањем права радника држава је угрозила опстанак њихових породица, а многе је довела на ивицу сиромаштва и пропасти. Такође, многи отпуштени и обесправљени радници нису дочекали ни завршетак судских поступака, а самим тим ни наплату својих потраживања.

Заједнички став је да ће се проблеми радника решавати преко институција ове државе и да ће се тражити поштовање и примена важећих закона, јер су то радници зарадили.

Српски покрет Двери ће у Народној скупштини, подношењем Иницијативе за заштиту и поштовање права радника, инсистирати и тражити да се исправи ова дугогодишња неправда према великом броју радника, посебно из великих пљачкашких приватизација давањем конкретних предлога на који начин ови проблеми могу најбоље и најбрже да се реше.

Позивамо и друга Удружења радника, синдикалне организације, покрете да се прикључе Иницијативи коју је покренуо Српски покрет Двери, а коју ћемо представити на првој седници Народне скупштине Републике Србије са једним јединим циљем – да се исправи вишегодишња неправда, односно да се исплате сва заостала дуговања, повеже радни стаж, а тиме и побољша статус најугроженијих грађана наше земље који због ових пропуста имају пензије испод минималних, а многи од њих и испод 10.000 динара иако су читав свој радни век провели у тим предузећима.

Радмила Васић

Потпредседник Двери