Српски Покрет Двери - Лого

Васић: Проблеми радника из пљачкашких приватизација и даље нерешени

Нашој заједничкој борби за радничка права, поред Удружења радника акционара „Холдинг индустрије каблова Јагодина“ из Јагодине, придружило и Удружења радника, бораца и пензионера „Победа“ из Ниша.

     У разговору са председником овог удружења Радославом Спаићем, сазнали смо са којим се они проблемима сусрећу у Нишу и како су до сада покушавали да реше проблеме радника. Преко 7500 грађана у Нишу нема струју јер немају одакле да је плате, а 7000 радника има потврђена потраживања, али да се одлуке суда у овој земљи не поштују и они то не могу да наплате. Њихова дугогодишња борба за радничка права је остала непримећена, закони нису поштовани, а представници власти нису имале слуха за решавање њихових проблема, иако сваког петка протестују у центру Ниша.

Договорен је наставак заједничке борбе са циљем да се овој борби прикључе и други радници који имају сличне или исте проблеме.

Српски покрет Двери је пре више година покренуо многа питања из области непоштовања радничких права и већ увелико преузео да инсистира на њиховом решавању, а сада ће то радити као парламентарна странка у Народној скупштини Републике Србије. Проблеми са којима се радници више година сусрећу су следећи: незаконито отпуштање, неповезан радни стаж, неисплаћене заостале зараде након приватизације и пре увођења стечаја у предузећима, неисплаћене јубиларне награде, топли оброк, премије за одлазак у пензију, прековремени рад и рад празником и многе разлике у заради. Непоштовањем права радника држава је угрозила опстанак њихових породица, а многе је довела на ивицу сиромаштва и пропасти. Такође, многи отпуштени и обесправљени радници нису дочекали ни завршетак судских поступака, а самим тим ни наплату својих потраживања.

Заједнички став је да ће се проблеми радника решавати преко институција ове државе и да ће се тражити поштовање и примена важећих закона, јер су то радници зарадили.

Српски покрет Двери ће у Народној скупштини, подношењем Иницијативе за заштиту и поштовање права радника, инсистирати и тражити да се исправи ова дугогодишња неправда према великом броју радника, посебно из великих пљачкашких приватизација давањем конкретних предлога на који начин ови проблеми могу најбоље и најбрже да се реше.

Позивамо и друга Удружења радника, синдикалне организације, покрете да се прикључе Иницијативи коју је покренуо Српски покрет Двери, а коју ћемо представити на првој седници Народне скупштине Републике Србије са једним јединим циљем – да се исправи вишегодишња неправда, односно да се исплате сва заостала дуговања, повеже радни стаж, а тиме и побољша статус најугроженијих грађана наше земље који због ових пропуста имају пензије испод минималних, а многи од њих и испод 10.000 динара иако су читав свој радни век провели у тим предузећима.

Радмила Васић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: