Васић: Пуна подршка Синдикату радника „Застава оружје“ да сачувају своју фабрику

Посланичка група Српски покрет Двери-Патриотски блок данас је примила представнике Синдиката радника „Застава оружје“ из Крагујевца и разговарала о проблемима у којима се и запослени и сама фабрика тренутно налазе.

Радници су пре свега истакли да фабрика „Застава оружје“ треба да се сачува јер може бит конкурентна на светском тржишту, али да је пословање и опстанак фабрике угрожен дугогодишњим постављањем неспособних кадрова који се баве „прављењем губитака“, мобингом над запосленима, унижавањем и непоштовањем захтева радника, некомуникацијом са Синдикатом, итд…

Указали су нам да није било нових инвестиција у развој производног погона, да радници немају неопходан алат, да се муче, да их стално премештају са једног на други посао, да се председник Надзорног одбора не бави надзором већ незаконитим радњама, да немају директора који би организовао производњу и супротставио се незаконитом поступању председника Надзорног одбора Ивици Марјановићу, да имају велика потраживања која нису наплатили и да је Надзорни одбор усвојио процену капитала фабрике „Застава оружје“ АД, уз велико обезвређивање вредности имовине и грађевинског земљишта.

Укупне обавезе овог предузећа су 20.580.000.000 динара, губитак је преко 4,5 милијарди динара изнад висине капитала, велика су дуговања према добављачима, према Енергетици и све то је постало неподношљиво. Предузеће са дугом традицијом и производњом и већ уговореним пословима овако пропада и уништава се.

Оно што су тражили, а што посланичка група Српски покрет Двери-Патриотски блок подржава, је захтев за смену председника Надзорног одбора фабрике Ивице Марјановића и чланова овог одбора, због директне одговорности за енормне губитаке ове фабрике, хитно именовање новог директора предузећа и домаћинско пословање. Ми не захтевамо само њихову смену, већ тражимо и њихову одговорност, посебно из разлога што је овај надзорни одбор обезбедио несметано своја примања, а без примања оставио запослене породиље које нису могле да добију своју плату јер им фабрика, односно Надзорни одбор, није одобрила уплату социјално-пензијског осигурања што је недопустиво у тренутку нестајања Србије и огромног броја губитка становништва према последњем попису.

Овакав немар, незаконито и недомаћинско пословање, злоупотреба службеног положаја и намерно урушавање значаја и вредности ове фабрике је директно повезано са неодговорним понашањем Министарства одбране и због тога од новог министра одбране Милоша Вучевића тражимо хитно решавање ових проблема, смену и одговорност Надзорног одбора, постављење новог директора и заштиту Фабрике „Застава оружје“ од даљег уништавања.

Радмила Васић

Народни посланик