Српски Покрет Двери - Лого
Search

Васић: Зауставити уништавање културно-историјске целине „Косанчићев венац“

Министарство грађевинарства и инфраструктуре је јасно констатовало оно што већ дуже време тврдимо – да је План детаљне регулације (ПДР) за Косанчићев венац, и то део блока између улица Карађорђеве, Великих степеница и Косанчићевог венца, Градска општина Стари град незаконито усвојила. Такође, у допису Министарства јасно стоји да постоје два поступка за заустављање и поништавање ПДР за Косанчићев венац и то: 1. Поступак за оцену законитости и 2. Поступак за доношење решења о забрани примене планске документације. 

    У поступку доношења овог плана је учињено низ злоупотреба службеног положаја и фалсификовања документације, као и низ кривичних дела, почевши од дана када је Скупштина града Београда (Службени лист града Београда број 43-11, од 16 јула 2015. године), а по налогу тадашњег градоначелника Београда Синише Малог, катастарске парцеле из јавне својине претворила у површине за остале намене и продала садашњим инвеститорима „Мaison royal“ и „MD Internacional“, иако је у катастру јасно стајало да се ради о културном добру, па све до дана издавања Решења о изградњи и почетка зидања односно уништавања ове културно-историјске целине.

Подсећамо да је Косанчићев венац 1971. године проглашен за културно добро, а 1979. године за културно добро од великог значаја. 

Из тог разлога, од градоначелника Београда Александра Шапића и градске власти захтевамо да зауставе даље уништавање Косанчићевог венца, да зауставе радове и градњу у улици Косанчићев венац број 21 који има потпуно незаконито издату грађевинску дозволу број 351-38/22 од 26.01.2022. године, да зауставе и забране било какву градњу на читавом простору културно-историјске целине Косанчићев венац, да пониште ПДР за Косанчићев венац усвојен на 31. седници Скупштине града Београда 30.08.2021. године, према коме је дозвољена градња од 20.800 м2 стамбено-пословног простора, као и да покрену поступке у којим ће се утврдити одговорност свих који су учествовали у незаконитом раду.

Уколико актуелна градска власт у наредном периоду не предузме радње на заустављању даље градње према овом незаконито усвојеном ПДР-у за Косанчићев венац, постаће саучесник у свим овим нелегалним активностима. 

 

Радмила Васић 

Народни посланик и одборник у Скупштини града Београда 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: