Српски Покрет Двери - Лого

Васић: Зауставити уништавање културно-историјске целине „Косанчићев венац“

Министарство грађевинарства и инфраструктуре је јасно констатовало оно што већ дуже време тврдимо – да је План детаљне регулације (ПДР) за Косанчићев венац, и то део блока између улица Карађорђеве, Великих степеница и Косанчићевог венца, Градска општина Стари град незаконито усвојила. Такође, у допису Министарства јасно стоји да постоје два поступка за заустављање и поништавање ПДР за Косанчићев венац и то: 1. Поступак за оцену законитости и 2. Поступак за доношење решења о забрани примене планске документације. 

    У поступку доношења овог плана је учињено низ злоупотреба службеног положаја и фалсификовања документације, као и низ кривичних дела, почевши од дана када је Скупштина града Београда (Службени лист града Београда број 43-11, од 16 јула 2015. године), а по налогу тадашњег градоначелника Београда Синише Малог, катастарске парцеле из јавне својине претворила у површине за остале намене и продала садашњим инвеститорима „Мaison royal“ и „MD Internacional“, иако је у катастру јасно стајало да се ради о културном добру, па све до дана издавања Решења о изградњи и почетка зидања односно уништавања ове културно-историјске целине.

Подсећамо да је Косанчићев венац 1971. године проглашен за културно добро, а 1979. године за културно добро од великог значаја. 

Из тог разлога, од градоначелника Београда Александра Шапића и градске власти захтевамо да зауставе даље уништавање Косанчићевог венца, да зауставе радове и градњу у улици Косанчићев венац број 21 који има потпуно незаконито издату грађевинску дозволу број 351-38/22 од 26.01.2022. године, да зауставе и забране било какву градњу на читавом простору културно-историјске целине Косанчићев венац, да пониште ПДР за Косанчићев венац усвојен на 31. седници Скупштине града Београда 30.08.2021. године, према коме је дозвољена градња од 20.800 м2 стамбено-пословног простора, као и да покрену поступке у којим ће се утврдити одговорност свих који су учествовали у незаконитом раду.

Уколико актуелна градска власт у наредном периоду не предузме радње на заустављању даље градње према овом незаконито усвојеном ПДР-у за Косанчићев венац, постаће саучесник у свим овим нелегалним активностима. 

 

Радмила Васић 

Народни посланик и одборник у Скупштини града Београда 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: