Васић: Зауставити уништавање планине Старица

Зашто држава дозвољава минирање планине Старица без обзира на (не)сигурност грађана Мајданпека? Зашто држава не жели да заустави потпуно уништавање последњег бедема заштите од већег загађења и последица по становнике Мајданпека?

Зашто Министарство рударства и енергетике није већ зауставило нехумано и непланско минирање и бахато понашање кинеске компаније „Зиђинг“ у Мајданпеку? Када ће зауставити радове, послати инспекцију и наложити утврђивање свих чинилаца у вези минирања без предузимања законом предвиђених услова, као и свих околности у вези угрожавања безбедности грађана Мајданпека? Како је могуће да се без икаквих упозорења и најава врши минирање, у по бела дана, када су грађани и деца напољу и када постоји оправдана опасност да им може бити угрожена сигурност, здравље, безбедност? О страху коме су изложени сви грађани, а посебно млади и деца нико не говори. У каквом окружењу расту деца у Мајданпеку? Да ли ће она уопште хтети да живе у својој земљи Србији ако их она не штити?

Када ће Министарство унутрашњих послова почети да чита и примењује сопствени закон у заштити грађана од инвеститора? Када ће полиција да ослободи све активисте и прекине тортуру над њима?

Много питања за председника Владе у техничком мандату Ану Брнабић и председника Србије Александра Вучића. Одговора нема. Ћуте!

На последњем протесту било је много више људи са стране него самих грађана Мајданпека. Заплашени су, уцењени радним местима у том истом руднику, под свакодневним су притисцима приватног обезбеђења, полиције и челника општине! Да ли су они жртвовани и ко ће им то рећи?

На овом протесту били су присутни и представници Српског покрета Двери и наш одборник у Скупштини општине Мајданпека Драган Манојловић. Он је и на седницама Скупштине општине указивао на погубну политику ћутања свих надлежних институција у држави и потпуну немоћ самих грађана Мајданпека да се изборе са бахатом и дрском компанијом „Зиђинг“, која у овом случају злоупотребљава наше гостопримство и добродошлицу.

Српски покрет Двери захтева од надлежних државних институција:

1. Хитно заустављање даљег минирања планине Старица;
  2. Хитно пуштање на слободу свих активиста који су указивали на проблеме грађана и на нехумано минирање и уништавање јединог преосталог заштитног бедема од даљег и већег загађења Мајданпека и престанак вршења тортуре над њима од стране МУП РС, ПС Мајданпек;
  3. Хитан излазак на терен свих инспекција и одлазак у Мајданпек ради утврђивања степена загађења ваздуха, воде, земљишта, сигурности грађана и угрожавања здравља грађана.
  4. Од председника Владе у техничком мандату Ане Брнабић и председника РС Александра Вучића тражимо званично објашњење зашто су жртвовани грађани Мајданпека (и не само Мајданпека него и Бора, Смедерева, Лознице и других градова) и који су планови државе да заштите угрожавање здравља својих грађана, јер скоро свака породица у Мајданпеку има неког ко је оболео или преминуо од канцера и других неизлечивих болести. Колика је цена коју ови људи треба да плате, а да држава Србија ћути и не реагује?!

Позивамо руководство компаније „Зиђинг“ да поштује све прописе и законе земље која их је лепо дочекала и омогућила да раде, а они то злоупотребили незаконитим понашањем и поступањем супротно правилима добре праксе свуда у свету, па и у Србији.

И наше стрпљење има границу. Зове се СТАРИЦА и нећемо дозволити даље њено уништавање.

Радмила Васић

Народни посланик