Српски Покрет Двери - Лого

Васић: Зауставити уништавање планине Старица

Зашто држава дозвољава минирање планине Старица без обзира на (не)сигурност грађана Мајданпека? Зашто држава не жели да заустави потпуно уништавање последњег бедема заштите од већег загађења и последица по становнике Мајданпека?

    Зашто Министарство рударства и енергетике није већ зауставило нехумано и непланско минирање и бахато понашање кинеске компаније „Зиђинг“ у Мајданпеку? Када ће зауставити радове, послати инспекцију и наложити утврђивање свих чинилаца у вези минирања без предузимања законом предвиђених услова, као и свих околности у вези угрожавања безбедности грађана Мајданпека? Како је могуће да се без икаквих упозорења и најава врши минирање, у по бела дана, када су грађани и деца напољу и када постоји оправдана опасност да им може бити угрожена сигурност, здравље, безбедност? О страху коме су изложени сви грађани, а посебно млади и деца нико не говори. У каквом окружењу расту деца у Мајданпеку? Да ли ће она уопште хтети да живе у својој земљи Србији ако их она не штити?

Када ће Министарство унутрашњих послова почети да чита и примењује сопствени закон у заштити грађана од инвеститора? Када ће полиција да ослободи све активисте и прекине тортуру над њима?

Много питања за председника Владе у техничком мандату Ану Брнабић и председника Србије Александра Вучића. Одговора нема. Ћуте!

На последњем протесту било је много више људи са стране него самих грађана Мајданпека. Заплашени су, уцењени радним местима у том истом руднику, под свакодневним су притисцима приватног обезбеђења, полиције и челника општине! Да ли су они жртвовани и ко ће им то рећи?

На овом протесту били су присутни и представници Српског покрета Двери и наш одборник у Скупштини општине Мајданпека Драган Манојловић. Он је и на седницама Скупштине општине указивао на погубну политику ћутања свих надлежних институција у држави и потпуну немоћ самих грађана Мајданпека да се изборе са бахатом и дрском компанијом „Зиђинг“, која у овом случају злоупотребљава наше гостопримство и добродошлицу.

Српски покрет Двери захтева од надлежних државних институција:

  1. Хитно заустављање даљег минирања планине Старица;
  2. Хитно пуштање на слободу свих активиста који су указивали на проблеме грађана и на нехумано минирање и уништавање јединог преосталог заштитног бедема од даљег и већег загађења Мајданпека и престанак вршења тортуре над њима од стране МУП РС, ПС Мајданпек;
  3. Хитан излазак на терен свих инспекција и одлазак у Мајданпек ради утврђивања степена загађења ваздуха, воде, земљишта, сигурности грађана и угрожавања здравља грађана.
  4. Од председника Владе у техничком мандату Ане Брнабић и председника РС Александра Вучића тражимо званично објашњење зашто су жртвовани грађани Мајданпека (и не само Мајданпека него и Бора, Смедерева, Лознице и других градова) и који су планови државе да заштите угрожавање здравља својих грађана, јер скоро свака породица у Мајданпеку има неког ко је оболео или преминуо од канцера и других неизлечивих болести. Колика је цена коју ови људи треба да плате, а да држава Србија ћути и не реагује?!

 

Позивамо руководство компаније „Зиђинг“ да поштује све прописе и законе земље која их је лепо дочекала и омогућила да раде, а они то злоупотребили незаконитим понашањем и поступањем супротно правилима добре праксе свуда у свету, па и у Србији.

И наше стрпљење има границу. Зове се СТАРИЦА и нећемо дозволити даље њено уништавање.

Радмила Васић

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: Јутјуб/скриншот

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: