Српски Покрет Двери - Лого
Search

Владимир Димитријевић: Слога око косовског питања – поводом једног Прогласа

ЈОШ НИСМО МРТВИ

У часу кад, по ко зна који пут, режим Александра Вучића покушава да седи на две столице, док се светови руше и настаје нови, мултиполарни поредак, српска Заветна Земља, Косово и Метохија, поново је угрожена. НАТО државе, маскиране у ЕУ, покушавају да нас приморају на капитулацију, и зато је једини одговор који можемо упутити и њима и нашој власти сложно и одговорно сведочење да се нећемо предати и продати по било коју цену. Проглас родољубивих интелектуалаца, који су све патриотске снаге и политичке странке позвали да им се придруже у одбрани наших основних истина важно је сведочење да нисмо мртви, и да је слога око основних српских истина још увек могућа. У прогласу је, опет и опет, истакнуто:“Велике силе, које су подстакле албанску побуну на Косову и Метохији, затим извршиле оружану агресију на СР Југославију, потом координисале сецесију и које упорно и непрестано раде на томе да натерају Србију да се сама одрекне својих светиња, територија, грађана и природних богатстава, поново су у офанзиви користећи нову кризу у међународним односима и неред који иза ње остаје.

Нова – стара иницијатива о статусу две Немачке уз прихватање обавезе да се кроз десет година учини међусобно признање, долази у истом тренутку када званичници западних држава јавно говоре о томе да процес траје предуго и да се мора брзо завршити.

Време је да подигнемо глас, да се сложно окупимо и пошаљемо јасну поруку како на то не пристајемо. Позивамо све интелектуалце, јавне личности, организације, покрете и политичке странке да се окупимо и станемо иза прогласа којим ћемо странцима и српским колебљивцима објавити јасан став Србије и српског народа.

Не прихватамо никаква разграничења, поделе, прелазна решења и сличне непристојне понуде. Поручујемо да нико нема мандат да потписује и предаје ни педаљ Косова и Метохије које је по међународном праву јасно и неприкосновено део Србије, нити да размењује „наше за наше“.

Окупимо се да јасно подсетимо како је једино трајно решење иза кога стојимо поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 (1999), нашег Косовског завета и права свих, без обзира на нацију и веру да у нашој земљи живе у миру и слози, на основу чега тражимо и боримо се за пуну реинтеграцију Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије, када за то буду створени услови и када то буду међународне околности дозвољавале. До тада, све мере, одлуке, иницијативе и активности које се спроводе, морају бити усмерене ка испуњењу тог циља.“(1)

Лака срца сам потписао овај проглас; учинио сам то као и толики други, који не пристају на лаж и обману.

ПАТРИОТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И УДРУЖЕЊА

Проглас су, поред интелектуалаца који су га иницирали, подржали и Покрет за одбрану Косова и Метохије, који је одржао конференцију за штампу(2), где је проф.др Слободан Самарџић истакао да нам консензус око Свете Земље није нужан само због стабилности унутрашњег политичког живота, него и да би се државама које воде политику распарчавања Србије пружио отпор. Председник републике Александар Вучић, који је у потпуности преузео у своје руке преговоре о КиМ, у томе би могао да учествује, али на основу Устава не би могао да игра одлучујућу улогу. Часлав Копривица је рекао да је пројекат «Отворени Балкан» подразумева повезивање, за српски новац и кредите, земаља на које албански шовинисти полажу право. Копривица је нагласио и да је положај Срба на КиМ све тежи, да су исељавања масовна и да представници Српске листе, који учествују у нелегалној албанској власти, немају углед ни ауторитет у српском народу. Он је рекао да положај Србије јесте тежак, али да се морају повлачити потези који ће га олакшати. На том путу веома је важно одустајање од погубног Бриселског споразума, који је уосталом, због става албанских сецесиониста, остао мртво слово на папиру.

Милош Ковић је рекао је да су повод за ову конференцију два важна догађаја: изградња база «Косовске полиције» на северу КиМ, за шта је, како се испоставило, криза око личних докумената и регистарских таблица послужила као «димна завеса». Други важан догађај је иступање амбасадора САД Кристофера Хила као истинског господара Србије за време кризе око београдског «Европрајда». Показало се да је његова воља изнад воље председника републике, изнад српске полиције и судства. То је подстакло питање: ко влада Србијом?“

Постоје, како је Ковић приметио, и основане сумње у то да ће власт која је понижена и која се одрекла суверенитета над центром Београда, моћи да одбрани Косово и Метохију. Он је нагласио да су базе «КП» на северу и признање «косовских» докумената од стране Београда само наставак погубног процеса постепеног повлачења Србије са КиМ, започетог Бриселским споразумом. Упитао је да ли је незаинтересованост српских власти за распродају српске имовине јужно од Ибра само стварање услова за «разграничење», о коме изнова говори министар Вулин?

Патриотски блок се такође огласио:“На нашој страни су и право и правда. Док нас са фресака и из историјских уџбеника који сведоче истину гледају кнез Лазар и Милош Обилић, косовски јунаци, знани и незнани, и косовски ослободиоци и осветници из 1912. године – нико нема право да поклекне и обрука генерације Срба које су више од 500 година чувале и сачувале Косовски завет и вратиле Косово и Метохију у састав Србије.“(3)

То је пут конкретног заветништва данас и овде.

СРПСКЕ СТРАНКЕ И ЗАВЕТНО СТАНОВИШТЕ

Политичке странке спремне да сведоче истину Косовског завета стале су на страну националног окупљања.

Двери су изјавиле:“Сви који су против признања лажне државе Косово, који се противе било каквој подели јужне српске покрајине и притисцима из западних центара моћи који иду у правцу нашег прихватања да лажна држава Косово уђе у међународне организације, а пре свега УН — треба да буду део јединственог патриотског блока. Само један овакав српски државотворни блок може, уз помоћ и подршку Српске православне цркве, спречити било какву предају Косова и Метохије и угрожавање српских националних и државних интереса.“(4)

Огласили су се и Заветници:„Косово ће у 21. веку бити мера и провера свих нас“, подсећањем на речи блаженопочившег патријарха Павла пружамо пуну подршку успостављању националног јединства и друштвеног консензуса. Верујемо да је то најбољи пут да се одупремо спољнополитичким притисцима који су усмерени ка томе да од Србије изнуде правно обавезујући споразум са Приштином, којим би се легализовала узурпација наше државне територије.“(5)

Српска коалиција НАДА је такође подржала окупљање:“Сматрајући да је питање Косова и Метохије надстраначко и најважније државно питање, доследно и неодустајно заступајући став да једини циљ мора бити пуна реинтеграција Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Српска коалиција НАДА одбацује и осуђује све спољне притиске и покушаје уцена у којима се истиче захтев да Србија призна сецесију своје јужне покрајине, било захтевима за изричито признање, било захтевима за признање израженим еуфемизмима: прихватање независности, закључивање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине и слично.“(6)

Народна странка:“Сматрамо да није више довољно рећи да „никада нећемо признати Косово“, већ је неопходно да држава Србија учини све што је у њеној моћи да спречи чланство такозваног “Косова” у УН. Из тог разлога још једном позивамо председника Републике да упути писма председницима Русије и Кине у којима ће их обавестити да Србија никада неће признати такозвано “Косово” и од њих тражити да искористе своје право вета у Савету безбедности ако питање чланства Приштине у УН дође на разматрање овог тела.“(7)

У свим оглашавањима наших патриотских странака све је јасно и логично. Пут је изабран. Треба креути ка циљу.

КУДА И КАКО ДАЉЕ?

Не смемо се предавати. Гледајући истини у очи, не заваравајући се ничим, морамо остати на заветном путу. И свако и увек. Као члан Политичког савета Двери, али и као човек коме је стало до свог народа, увек сам се залагао за слогу у најважнијим народним ставовима, мада су Срби, како рече Владика Николај, склони да живе по начелу:“Ао, пуста неслого, кћери адске змије, а где би ти живела да Србина није?“

Искрено верујем да ће окупљање око одбране наше Заветне Земље показати да још увек можемо да се сложимо. Јер, како рече Џорџ Вашингтон, ако данас не будемо јахали заједно, сутра ћемо висити одвојено.

Зато је прави час за идење стопама Кнеза Лазара и његових витезова.

др Владимир Димитријевић

Заменик председника Политичког савета Двери

 

УПУТНИЦЕ ( 28.9.2022. године )

1.https://standard.rs/2022/09/23/proglas-za-okupljanje-u-odbrani-kosova-i-metohije/

2.https://pokretzaodbranukosovaimetohije.rs/?p=36594

3.https://dveri.rs/saopstenja/patriotski-blok-u-potpunosti-podrzavamo-proglas-za-okupljanje-u-odbrani-kosova-i-metohije

4.https://dveri.rs/saopstenja/podrska-proglasu-za-okupljanje-u-odbrani-kosova-i-metohije

5.https://pravda.rs/vesti////zavetnici-kosovo-ce-u-21-veku-biti-mera-i-provera-svih-nas/

6.https://rtv.rs/sr_ci/politika/stranacka-hronika/nada-kosovo-i-metohija-je-nadstranacko-i-najvaznije-drzavno-pitanje_1376779.html

7.https://www.narodna.org.rs/sr-cyrl/vesti/narodna-stranka-kosovo-i-metohija-odbrana-proglas-intelektualci-pristina-un-clanstvo-pismo-rusija-kina

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: