Српски Покрет Двери - Лого
Search

Захтев јавних личности за хитно омогућавање јавног дијалога о француско-немачком споразуму о КиМ

Након што је председник Републике Србије Александар Вучић 27. фебруара у Бриселу прихватио текст француско-немачког споразума о Косову и Метохији, који је одмах потом објављен од стране ЕУ, забрањена је било каква јавна расправа у Србији о садржини овог, несумњиво противуставног и капитулантског документа. Такође, предмет стручне јавне расправе није ни то на основу којих уставних и осталих овлашћења је Александар Вучић уопште прихватио овај споразум. Јавне расправе нема у Народној скупштини, која је прекинула свој рад иако је у току редовно пролећно заседање, нити на медијима, нити у САНУ и у другим научним форумима. 

   Позивамо председника Народне скупштине да хитно закаже посебну седницу парламента о садржају француско-немачког споразума пре следећег сусрета Вучић-Курти 18. марта, а председника Републике да на тој седници образложи оно што је прихватио, као и да представи планове на примени споразума на којима је такође прихватио да ради даље. Позивамо све националне медије, а посебно телевизије са националном фреквенцијом, које су јавно добро, да хитно омогуће да се чује и друга страна међу политичарима и интелектуалцима која је против прихватања овог споразума.

Молимо Свети архијерејски синод и Свети архијерејски сабор Српске православне цркве да се такође изјасне о овом споразуму, по коме се држава Србија, између осталог, обавезала да се неће противити уласку лажне државе Косово у УНЕСКО, чиме се доводи у питање српска културна баштина на Косову и Метохији, све наше светиње и имовина СПЦ у јужној српској покрајини. Позивамо САНУ да се огласи о овој теми о којој српски академици не смеју ћутати. Коначно, позивамо све политичке организације, удружења грађана, јавне личности и јавност у целини да се укључи у неометану јавну расправу како бисмо сви као народ и друштво заузели став по овом кључном националном и државном питању данас.

Апсолутно је неприхватљиво да о овој теми одлучује један човек, ма ко он био. Не можемо и нећемо пристати на то да се о судбини Косова и Метохије одлучује у бриселским канцеларијама, а да најважније српске националне и државне институције, као и јавност путем медија, о томе не буду обавештавани, нити имају прилику да о томе дискутују. Ако се о најважнијем националном и државном питању не чује глас народа и не одбрани национални и државни интерес, неће бити ниједне друге теме о којој ћемо моћи говорити нити интереса овога народа и државе који ћемо моћи одбранити.

У Београду, 10. марта 2023.

1. Академик Матија Бећковић
2. Академик Славенко Терзић
3. Академик Данило Баста
4. Проф. др Ратко Ристић
5. Проф. др Милош Ковић
6. Проф. др Љиљана Чолић
7. Проф. др Александар Липковски
8. Проф. др Часлав Копривица
9. Проф. др Валентина Арсић Арсенијевић
10. Проф. др Чедомир Антић
11. Проф. др Миломир Степић
12. Проф. др Зоран Чворовић
13. Проф. др Драгиша Бојовић
14. Проф. др Срђа Трифковић
15. Проф. др Милан Петровић
16. Проф. др Ђорђе Чантрак
17. Проф. др Слободан Самарџић
18. Проф. др Јован Јањић
19. Проф. др Снежана Кирин
20. Проф. др Слободан Орловић
21. Прим. проф. др Алек Рачић
22. Др Душан Пророковић
23. Др Владимир Димитријевић
24. Др Драган Петровић
25. Др Борислав Антонијевић
26. Др Драган Хамовић
27. Др Радован Калабић
28. Др Зорица Кубуровић
29. Др Срђан Цветковић
30. Мр Ђорђе Вукадиновић
31. Мр Драган Крсмановић
32. О. Ненад Илић
33. Никола Маловић
34. Драгомир Анђелковић
35. Милослав Самарџић
36. Никола Живковић
37. Драган Добрашиновић
38. Александар Павић
39. Драган Лакићевић
40. Маринко Вучинић
41. Игор Ивановић
42. Михаило Меденица
43. Небојша Јовановић
44. Доц. др Милош Јовановић
45. Милица Ђурђевић Стаменковски
46. Војислав Михаиловић
47. Бошко Обрадовић

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: