Захтеви са Видовданског протеста „Доста са терором над Србима на КиМ“

Синоћ је у Београду одржан Видовдански протест под називом „Доста са терором над Србима на КиМ“. Протест је организовао Покрет за одбрану КиМ, уз подршку Српског покрета Двери и Српске странке Заветници.

На платоу испред цркве Светог Марка окупило се неколико хиљада грађана, којима су се обратили: Часлав Копривица – професор Универзитета у Београду, Митра Рељић – професор Универзитета у Косовској Митровици, Стефан Ђорђевић – докторанд на Универзитету у Београду, Рада Стијовић – лингвиста и научни саветник, Ратко Ристић – проректор Универзитета у Београду, Ђорђе Вукадиновић – уредник Нове српске политичке мисли и Слободан Самарџић – професор Универзитета у Београду.

На протесту су преовладавале државне заставе Републике Србије, а грађани су носили транспаренте на којима је писало „Не дамо светиње, Космет и ћирилицу“, „Звечан је вечан“, „Ванредни избори на свим нивоима“, “Вучићу, одлази“, “Доле француско-немачки издајнички споразум“, “Хил persona non grata“ и друге. Након обраћања говорника, одржана је протестна протестна шетња од цркве Светог Марка до зграде Председништва Србије, где је проф. др Слободан Самарџић прочитао захтеве са овог протеста. На челу колоне је све време био велики транспарент на коме је писало “Стоп терору над Србима на КиМ“.

Захтеви са протеста су следећи:

1. Државни органи Србије морају хитно да предузму све потребне мере и активности ради заштите српског народа у покрајини. То подразумева:
     – План и подршка самоорганизовању и самозаштити Срба, пре свега повратком цивилне заштите која је укинута 2013. године на основу Бриселског споразума
     – Организовање избора у свим општинама са српском већином на основу закона Србије
  2. Да се пониште сви бриселски споразуми (2013, 2015 и 2023) и њихови пратећи документи
  3. Да се што хитније сазове седница Савета безбедности УН на којој би се изнеле чињенице о перманентном албанском терору у покрајини и донели закључци о обавезама цивилне и војне мисије УН на основу Резолуције СБ УН бр. 1244
  4. Да се утиче на међународне представнике на КиМ да обезбеде слободу кретања преко административне линије
  5. Да се преговарачки процес о политичком решењу текуће кризе и статусног питања врати у Уједињене нације
  6. Ове захтеве упућујемо органима Србије који су Уставом и законима обавезни да воде државну политику на Косову и Метохији. Деценијски пораз ове политике потиче од узурпације одговарајућих државних функција од стране председника Републике Александра Вучића. Његово одстрањење из косметске политике основни је услов одбране и спасавања наше јужне покрајине.

Инфослужба Двери