Српски Покрет Двери - Лого
Search

Закључци са округлог стола „Како до реинтеграције КиМ“

У организацији Покрета за одбрану Косова и Метохије, данас је одржан округли сто на тему „Како до реинтеграције КиМ“. 

У организацији Покрета за одбрану Косова и Метохије, данас је одржан округли сто на тему „Како до реинтеграције КиМ“. На округлом столу говорили су: Бошко Обрадовић – народни посланик и председник Српског покрета Двери, Милица Ђурђевић Стаменковски – народни посланик и председник Српске странке Заветници, Небојша Јовић – повереник Покрета за одбрану КиМ са КиМ, проф. др Слободан Самарџићпроф. др Слободан Орловић и проф. др Зоран Чворовић. Увод и закључке јавности је представио проф. др Милош Ковић, председник Покрета за одбрану КиМ.
 
Учесници округлог стола под називом „Како до реинтеграције Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије“ сагласни су да заједнички усвоје следећи:

Закључак

 

  • Недвосмислено потврђујемо да је питање Косова и Метохије најважније државно, национално, идентитетско и безбедносно питање српског народа чије се решење мора тражити у оквирима Устава Републике Србије, Резолуције 1244 Савета безбедности УН и принципа међународног права.
  • Истичемо да је сваки предлог решења косовскометохијског питања који противречи изнетим принципима и претпоставља српско признање самопроглашене тзв. Републике Косово – на делу или на целој територији јужне српске покрајине – односно њен улазак у УН, неприхватљив и као такав не може бити предмет било каквих преговора. Позивамо државно руководство да категорички одбаци сваки покушај наметања решења која подразумевају промену међународно признатих граница и издвајање територије АП КиМ из уставноправног система Републике Србије.
  • Напомињемо да Република Србија мора да инсистира на доследној и целовитој примени Резолуције 1244 СБ УН, посебно оних делова који обезбеђују континуитет деловања њених институција у покрајини и гарантују присуство њених полицијских и безбедносних снага на територији АП КиМ, како би се осигурала безбедност српског и другог Србији оданог становништва и заштитили интереси Србије у покрајини.
  • Имајући у виду погубност Бриселског споразума и посебно његове примене од стране власти Србије, које су се тиме одрекле присуства државе у Покрајини, сматрамо неопходним поништење овог споразума. Позивамо државно руководство да уз подршку савезника Србије и земаља које не признају тзв. Косово покрене озбиљну међународну кампању за за враћање преговора о КиМ под мандат Савета безбедности.
  • Поздрављамо Пројекат реинтеграције Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије, који је сачинио Покрет за одбрану Косова и Метохије, сматрајући га примереном и одговарајућом полазном основом за конкретизацију уставног концепта суштинске аутономије Косова и Метохије унутар Србије. Спремни смо да пружимо свој допринос томе да он прерасте у уставни предлог за доношење посебног закона о Косову и Метохији, као што то предвиђа чл. 182 Устава Републике Србије. Такође, поздрављамо напоре Покрета на даљој конкретизацији идеје о реинтеграцији јужне покрајине у државноправни поредак Србије.
  • Апелујемо на све државотворне и патриотске политичке снаге у земљи да покажу максималну одговорност и опредељеност за постизање политичког и националног јединства по питању очувања КиМ у саставу Србије.

 

У Београду, 14. децембра 2022. године

Извор фото: Медија центар

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: