Српски Покрет Двери - Лого
Search

Женска снага Двери: Надлежне​ институције хитно да известе о стању права запослених код страних инвеститора

Фабричке хале не смеју више да буду логори за запослене! Смрт радница у халама краљевачког „Леонија“ и нишког „Астер Текстила“ је јасно показала како се послодавци – страни инвеститори односе према запосленима. Српски радници нису робље! 

    Грађани Србије не плаћају десетине и стотине хиљада евра из државне помоћи за свако радно место страним инвеститорима, да би радници умирали на радном месту. Не прихватамо ћутање надлежних институција на повреду радничких и људских​ права​​ у страним компанијама широм Србије. Због немилих догађаја у Краљеву и Нишу и сведочења запослених, Женска снага Двери тражи од надлежних да хитно провере шта се дешава у фабрикама широм Србије и о томе известе јавност.

​И највећи економски стручњаци постављају питање оправданости ове врсте промоције страних директних улагања, и то је предмет струке и науке,​ али недопустив је овакав нехуман третман запослених, међу којима је највише жена и мајки.​ Посебно је стање тешко и третман запослених лош у фабрикама у Нишу и на југу Србије.

Неопходно је омогућити праведан систем у коме ће сви запослени остваривати своја права заштићена радно-правним​ законима. То подразумева и омогућавање рада синдиката и у привредним субјектима страних инвеститора, што најчешће не постоји, а законска је обавеза. Да су раднице преминуле због занемаривања њихових права на радном месту имале у својим фабрикама организовану синдикалну организацију, ове трагедије не би могле да се дешавају.

Запослени не смеју бити третирани​ као потрошна роба у рукама несавесних послодаваца. Радници нису робови страних инвеститора, а држава и њене институције, инспекције и сви који се баве економско-социјалним и радно-правним проблемима, од Владе до Скупштине, не смеју да дозволе овакав нехуман третман запослених који најчешће раде за минималну цену рада која је испод сваког људског достојанства.

Женска снага Двери 

*Извор фотографије: Јутјуб/Принтскрин 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: