Српски Покрет Двери - Лого

Женска снага Двери: Надлежне​ институције хитно да известе о стању права запослених код страних инвеститора

Фабричке хале не смеју више да буду логори за запослене! Смрт радница у халама краљевачког „Леонија“ и нишког „Астер Текстила“ је јасно показала како се послодавци – страни инвеститори односе према запосленима. Српски радници нису робље! 

    Грађани Србије не плаћају десетине и стотине хиљада евра из државне помоћи за свако радно место страним инвеститорима, да би радници умирали на радном месту. Не прихватамо ћутање надлежних институција на повреду радничких и људских​ права​​ у страним компанијама широм Србије. Због немилих догађаја у Краљеву и Нишу и сведочења запослених, Женска снага Двери тражи од надлежних да хитно провере шта се дешава у фабрикама широм Србије и о томе известе јавност.

​И највећи економски стручњаци постављају питање оправданости ове врсте промоције страних директних улагања, и то је предмет струке и науке,​ али недопустив је овакав нехуман третман запослених, међу којима је највише жена и мајки.​ Посебно је стање тешко и третман запослених лош у фабрикама у Нишу и на југу Србије.

Неопходно је омогућити праведан систем у коме ће сви запослени остваривати своја права заштићена радно-правним​ законима. То подразумева и омогућавање рада синдиката и у привредним субјектима страних инвеститора, што најчешће не постоји, а законска је обавеза. Да су раднице преминуле због занемаривања њихових права на радном месту имале у својим фабрикама организовану синдикалну организацију, ове трагедије не би могле да се дешавају.

Запослени не смеју бити третирани​ као потрошна роба у рукама несавесних послодаваца. Радници нису робови страних инвеститора, а држава и њене институције, инспекције и сви који се баве економско-социјалним и радно-правним проблемима, од Владе до Скупштине, не смеју да дозволе овакав нехуман третман запослених који најчешће раде за минималну цену рада која је испод сваког људског достојанства.

Женска снага Двери 

*Извор фотографије: Јутјуб/Принтскрин 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: