Српски Покрет Двери - Лого

Женска снага Двери: Разорен јавни морал рађа насиље у породици и друштву

Србију ових дана потресају стравичне слике насиља у породици и друштву где је најчешће жртва жена. Српски покрет Двери дуги низ година упозорава да је насиље у породици и друштву у дубокој метастази и да је неопходно покренути све механизме како би се ово зло унапред спречило. Међутим, да би дошло до промене ове ужасне статистике неопходно је уклонити све узроке који до насиља у породици и друштву доводе, а којима се очигледно нико на врху државе не бави на прави начин.

     Породица није једино место где се насиље одомаћило и пустило корење. Данас насиље постоји и у школи, на улици, у највећим медијима, … Овакав јавни и медијски образац ненормалности свакако има за последицу нарушавање психичког и физичког здравља појединаца. Корен овако погубног стања у друштву у ком се свакодневно дешава вербално и физичко насиље лежи у отуђености између људи, губитку смисла живота и осећају економске и егзистенцијалне несигурости и немоћи, али и непоштовању духовних и моралних закона живота. Решење није само у пооштравању законске регулативе јер је то већ учињено па не даје резултате. Потребна је превентива, а она је уско повезана са духовним и моралним здрављем о чему се уопште не говори. Духовно здрав човек тешко да може нарушити своје и телесно здравље другог човека. Неопходно је људима понудити смисао живота, нешто због чега вреди живети. Потребно је да као друштво и држава станемо иза правих животних вредности и да их јавно и на сваки начин подржимо и популаришемо. Посебно је важно да младе нараштаје кроз веру, образовање, спорт и културу научимо значају здравих стилова живота, јер само од тога како ћемо васпитати генерације које долазе зависи и да ли ћемо успети да се изборимо са насиљем у нашем друштву и породици.

Крајње је време да држава преузме одговорност за стање у којем се налазимо и да породицу постави на прво место у нашем друштву. Циљ постојећег Министарства за бригу о породици није козметичко улепшавање стварности већ да конкретним мерама економског и социјалног оснаживања породице учини да породица ојача, јер је то кључ њеног благостања. Мејнстрим медији који константно промовишу лажне и погубне вредности мало мање да брину о профиту, а више да буду свесни улоге и значаја који имају у једном друштву као морални примери и оријентири. Само сви заједно, солидарни у процесу пре свега духовне и моралне обнове, можемо променити катастрофално стање и насиљу стати на пут.

Драгана Милићевић

Члан Председништва Српског покрета Двери
Председник Женске снаге Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: