Женска снага Двери: Разорен јавни морал рађа насиље у породици и друштву

Србију ових дана потресају стравичне слике насиља у породици и друштву где је најчешће жртва жена. Српски покрет Двери дуги низ година упозорава да је насиље у породици и друштву у дубокој метастази и да је неопходно покренути све механизме како би се ово зло унапред спречило. Међутим, да би дошло до промене ове ужасне статистике неопходно је уклонити све узроке који до насиља у породици и друштву доводе, а којима се очигледно нико на врху државе не бави на прави начин.

Породица није једино место где се насиље одомаћило и пустило корење. Данас насиље постоји и у школи, на улици, у највећим медијима, … Овакав јавни и медијски образац ненормалности свакако има за последицу нарушавање психичког и физичког здравља појединаца. Корен овако погубног стања у друштву у ком се свакодневно дешава вербално и физичко насиље лежи у отуђености између људи, губитку смисла живота и осећају економске и егзистенцијалне несигурости и немоћи, али и непоштовању духовних и моралних закона живота. Решење није само у пооштравању законске регулативе јер је то већ учињено па не даје резултате. Потребна је превентива, а она је уско повезана са духовним и моралним здрављем о чему се уопште не говори. Духовно здрав човек тешко да може нарушити своје и телесно здравље другог човека. Неопходно је људима понудити смисао живота, нешто због чега вреди живети. Потребно је да као друштво и држава станемо иза правих животних вредности и да их јавно и на сваки начин подржимо и популаришемо. Посебно је важно да младе нараштаје кроз веру, образовање, спорт и културу научимо значају здравих стилова живота, јер само од тога како ћемо васпитати генерације које долазе зависи и да ли ћемо успети да се изборимо са насиљем у нашем друштву и породици.

Крајње је време да држава преузме одговорност за стање у којем се налазимо и да породицу постави на прво место у нашем друштву. Циљ постојећег Министарства за бригу о породици није козметичко улепшавање стварности већ да конкретним мерама економског и социјалног оснаживања породице учини да породица ојача, јер је то кључ њеног благостања. Мејнстрим медији који константно промовишу лажне и погубне вредности мало мање да брину о профиту, а више да буду свесни улоге и значаја који имају у једном друштву као морални примери и оријентири. Само сви заједно, солидарни у процесу пре свега духовне и моралне обнове, можемо променити катастрофално стање и насиљу стати на пут.

Драгана Милићевић

Члан Председништва Српског покрета Двери