Српски Покрет Двери - Лого
Search

Женска снага Двери Војводина: Жене са хендикепом учинити видљивим у систему!

У систему и држави у којој живимо, оставаривање основних људских права често је веома тешко. У таквом систему имамо потпуно маргинализоване и скрајнуте особе женског пола које припадају групи особа са хендикепом. Њихови проблеми су вишеслојни и најчешће су везани за образовање, насиље и здравствену заштиту. 

    Подаци говоре да 81% девојчица са хендикепом није завршило основну школу, као и да су веома често жртве насиља. Њихов живот је нижег квалитета и по правилу су сиромашније, а чак 70% припада групи издржаваних лица.

Из ових података се види да је служба социјалне заштите затајила. Наиме, особе женског пола по основу свог хедикепа или неке врсте инвалидитета имају права не на социјана давања, већ у зависности од степена инвалидности права на туђу негу и увећану туђу негу. Обично се дешава да средства која добијају од државе по том основу су можда и једина средства која породица има. И уместо да се добијена средства користе за оног коме су и намењена, она завршавају за потребе целокупне породице. Ту много може да уради служба социјалне заштите која мора целокупну породицу да оснажи и помогне да кроз животне проблем лакше пролазе.

Девојчице и жене са хедикепом морају добити положај у друштву које заслужују, већу бригу државе за њихове проблем, од образовања до запошљавања.

Потребно је раздвојити проблеме жена на селу, Ромкиња и жена са хендикепом како би сви били у програму решавања проблема и видљиви у плановима и мерама доносиоца одлука.

Доступност здравственој и социјалној заштити као и право на образовање су од суштинске важности за квалитетан живот девојчица и жена са хендикепом као и њихова заштита од насиља.

Драгана Милићевић 

Председник ЖСД Војводина 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: