Српски Покрет Двери - Лого
Search

Зоран Павловић учествовао на Јавној расправи о просветним законима

Виши саветник посланичке групе „Српски покрет Двери – Патриотски блок“ Зоран Павловић обратио се министру просвете на јавној расправи о просветним законима. 

   У понедељак 24. априла, у Палати „Србија“ одржана је трећа Јавна расправа о шест законских предлога из области просвете. Скупу се, у присуству министра Ружића и његових сарадника, државних секретара и помоћника министра, као и представника више удружења и појединаца заинтересованих за просветне проблеме, обратио и виши саветник посланичке групе „Српски покрет Двери – Патриотски блок“ Зоран Павловић.

У свом излагању о „Нацрту закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања ” и „Нацрту закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању”, Павловић је поздравио намеру министарства да изменама и допунама закона осмисли нова решења која би сузбила појачано насиље у нашим школама, али је истакао да постоје озбиљни проблеми који то неће дозволити. То је, пре свега, лоша медијска атмосфера у друштву која подстиче насиље јер школе нису издвојено острво и на њих утиче целокупно стање у друштву, што је и министар истакао у свом уводном обраћању. Управо због тога, потребно је да се уреди медијска политика. Једна могућност за поправљање стања у просвети је и широка медијска кампања о значају образовања са истицањем бројних примера добре праксе из школа. Павловић је нагласио да таквих примера има много и да је то начин да се види шта се стварно ради у школама. Поред овога, истакао је и неповољан материјални положај наставника, којима се новим изменама закона повећавају обавезе јер ће одељенске старешине бити дужне да осмишљавају и воде појачан васпитни рад у већем обиму, сада и због непримереног понашања ученика ван школе. За то ће добити врло мало повећање додатка на плату од свега 2-3 хиљада динара, што је апсолутно недовољно. Иако Министарство просвете не може само да формира буџет, министар би могао да ургира, чак и да буде досадан у истрајавању да се повећају плате запосленима у просвети. Павловић је дао предлог да се расмисли о поједностављивању процедура за изрицање васпитно-дисциплинских мера (оцена 1 и 2 из владања), које су сада доста комликоване и отежавају функционисање школе. Поред тога, Павловић се дотакао и чланова закона који уређују извођење ИОП-а (индивидуални образовни план), који нису добро конципирани јер у школама нема довољно педагошких сарадника те учитељи немају добру подршку за рад са децом која захтевају посебан приступ.

Након више немилих догађаја у школама, Министарство просвете покушава да нешто поправи. Дугогодишње искуство показује да предложене промене неће дати резултат ако се не елиминише узрок појачаног насиља, а то је општа друштвена клима која се ствара преко медија. Уређивањем медијског простора, са дефинисањем јасних правила, као и популарисањем школског живота и истицањем позитивних примера као друштвених узора, постигли би се много већи резултати од оних које ће донети предложене промене закона.

Инфослужба Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: