Српски Покрет Двери - Лого
Search

Кристина Марковић: Злоупотреба српске задруге – од вредности до ријалитија

Један од главних постулата савременог конзервативизма је истицање вредности удруживања оних, тј. институција које почивају на нематеријалним вредностима као што су породица, комшилук, парохија итд… 

    Породичне задруге су најстарији облик српске традиционалне породице, углавном заступљене у селима. Први пут је спомиње Вук Караџић у свом „Ријечнику“ 1818. да би означио појам „велике породице“. Представља заједницу у којој живи више генерација и које су у крвном сродству, тако да броји и преко 10 чланова.

Сви пунолетни чланови привређују и имају једнака права на расподелу прихода и имовине. Управо су оне још давних времена васпитале српски народ. Оно што је посебно код њих је то што односи нису уређени законом, већ неписаним правилима понашања која се у нашем народу преносе с колена на колено. Значај тих вредности је и данас исти, као и онда. То је пре свега међусобно поштовање, љубав и брига, приврженост родитеља и деце.

Захваљујући породичним задругама ми и данас широм Србије имамо домаћинства која су основана још на почетку 20. века. Имовина се преносила на млађе генерације које су имале свест о томе шта значи бити свој на своме, као и везаност за своје претке и чување и надограђивање онога што су они претходно стекли.

Као што можемо да закључимо, ни једна заједница не може да опстане и уз то још и да напредује, а све то без писанох правила, важно је да чланови те заједнице деле исти вредносни систем и животну филозофију што је у случају српске заједнице било светосавље-православље српског стила и искуства. У појму задруге су обухваћене све традиционалне вредности нашег народа.

Ако сада све ово знамо, онда примећујемо да је појам ЗАДРУГА злоупотребљен и представљен у потпуно погрешном светлу. На телевизији са националном фреквенцијом, која користи јавно добро, емитује се ријалити који промовише срамно понашање како младих тако и старијих људи. Све је отишло толико далеко да је синоним за задругу неморал. Задругари у овом програму су представљени насупрот правим задругарима који су били вредни људи, чувари огњишта, брижне мајке и жене.

С обзиром да је нов систем вредности уништио сваки вид првобитне задруге, бојим се да ће будуће генерације ову заједницу тумачити као назив за ријалити.

Пропаганда је толико узела маха да када на Google претраживачу укуцате „задруга“ резултати претраге буду: Задруга уживо, Задруга Пинк, Задруга најновије вести итд…

Захтевамо да се овај и слични садржаји укину на свим националним фреквенцијама и да се емитују само на кабловским ТВ програмим и то после поноћи. Такође је потребно додатно опорезивати, као и новчано кажњавати за сваку промоцију насиља, криминала и других облика неморалног понашања. Сматрам да ако нам је ријалити толико неопходан (а није) може и другачије да се режира, да буде едукативног карактера.

Кристина Марковић 

Савет омладине Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: