Српски Покрет Двери - Лого
Search

Нађа Стошић: Ова власт оставља кладионице као задужбине

Ниш је град са два позоришта, две библиотеке, 58 основних и средњих школа и 188 коцкарница. Према подацима Управе за игру на срећу, на 114 локација у граду налазе се кладионице и/или аутомат клубови, док је укупан број аутомат клубова и кладионица 188. 

     У Србији је зависност од коцке међу младима испред болести зависности од опијата. Истраживање “Понашање у вези са здрављем деце школског узраста” из 2018. године показује да се током живота коцкало 34.6% испитаних ученика првог разреда средњих школа. Србија је 2008. године, према истраживању СЗО, била друга земља у Европи по броју кладионица по глави становника. Од коцке је зависно 300.000 грађана, претежно младих од 18 до 25 година. Ови подаци су данас, после експанзије кладионица претходних година, сигурно још драматичнији и извесно је да је Србија одавно заузела прво место.

Становници Његошеве улице обратили су се градској организацији Двери јер су са правом узнемирени због могућег отварања још једне коцкарнице на месту скоро затворене продавнице “Идеа”. Посебно забрињава чињеница што се објекат налази на противзаконитој удаљености од 160 метара од ОШ “Коле Рашић”. Према Чл. 67. и Чл. 82. Закона о играма на срећу, удаљеност аутомат клуба и кладионица од зграде образовних установа не може бити мања од 200 метара. Српски покрет Двери пружа подршку становницима овог краја и њиховом противљењу отварању још једне кладиоце које преплављују наш град.

Захтевамо од надлежних органа да преиспитају да ли се стотине већ постојећих коцкарница налази на прописаној удаљености од образовних установa, као и међусобној удаљености мањој од 100 метара, с обзиром да смо и сами сведоци да на појединим локацијама у граду постоји низ кладиоца, које су једна поред друге, супротно закону. 

Ситуација у којој се и поред законских забрана трећина ученика првог разреда средњих школа некада коцкала, указује на дубоке проблеме у којима се наше друштво налази. Тај проблем се неће решити све док су властима интереси коцкарница испред интереса деце и грађана. Свака власт оставља свој симболички отисак у простору, рефлектујући вредности које промовише – ова кладионице као симбол своје власти.

Нађа Стошић 

Председник омладине Двери Ниш 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: