Српски Покрет Двери - Лого
Search

Керковић: Хитно вратити привредницима право на порески кредит

Српски покрет Двери захтева од Владе Србије и Министарства финансија ХИТНО враћање привредницима права на коришћење пореских кредита за улагање и набавку основних средстава.

    Овај порески подстицај српској привреди укинут је још 2013. године, исте године када је и уведен, а о размерама огромне дискриминације домаће привреде говоре и следећи подаци:

  • Страним инвеститорима је у Србији од 2006. до 2019. године дато чак 93,5% од укупних државних подстицаја, а близу 50% тих средстава додељено је пројектима ниске и средње технолошке сложености, због чега су и плате запослених веома ниске;
  • Владином Уредбом о правилима за доделу државне помоћи, у Србији је забрањена државна помоћ намењена извозу;
  • Српско тржиште јавних набавки је заробљено партијски намештеним тендерима, па домаћи привредници и предузетници без јаких веза са политичком елитом више и не покушавају да конкуришу на намештеним јавним набавкама вредним више милијарди евра годишње. Да конкуренције готово и нема, јасно говори просек од 1,27 понуђача у првих сто највреднијих уговора у 2020. години.

Уместо да мерама економске политике и пореским ослобођењима и подстицајима подстакне набавку нових машина, опреме, повећа улагање у знање и нове технологије, уместо да омогући улагања у модернизацију застареле опреме, да се стимулише отварање нових и боље плаћених радних места, власт је привреду, а посебно домаће привреднике и предузетнике, све време гушила и притискала додатним пореским оптерећењима и наметима. Просечна технолошка старост машина, опреме и алата у Србији износи 27,5 година (што је 12 година испод просека у Европској унији) и директно утиче на ниво технолошке развијености привреде и на ниске зараде запослених.

Неадекватне мере државне помоћи привреди за превазилажење последица пандемије које су биле линеарне и неселективне, даване без обзира на степен угрожености привредне гране и на степен смањења прихода привредних субјеката, иако су потрошиле милијарде евра новца пореских обвезника, додатно су отежале положај дубоко дискриминисане домаће привреде, продубиле нелојалну конкуренцију и заробиле тржиште јавних финансија. Период постпандемије ускоро ће показати погубне последице овакве економске политике.

Како би се дискриминација домаће привреде зауставила тражимо од Министарства финансија и Владе Србије хитно враћање домаћим привредницима права на пореско ослобођење на основу улагања у основна средства и порески кредит у износу од 100 % од извршених улагања и без временског ограничења да се овај кредит искористи.

У складу са Економским програмом Двери „За паметан економски развој“ тражимо и додатне олакшице и подстицаје за привреду – одлагање примене Закона о фискализацији и Закона о електронском фактурисању до краја 2022. године, смањење стопе пореза на добит правних лица са 15% на 10%, укидање пореза и доприноса на минималне зараде и смањење пореских оптерећења на зараде запослених које падају на терет послодаваца.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: