Српски Покрет Двери - Лого
Search

Кристина Марковић: Жене у српској политици – бројеви или активни учесници

Опште позната чињеница је да људску популацију процентуално више чине жене него мушкарци. То значи да би жене требало да бирају власт у свакој земљи, па тако и у Србији. Међутим, питање је следеће: у којој мери жене излазе на изборе и колико су појединачно активне? 

  Иако имамо неколицину истакнутих жена међу политичком елитом, међу женама (поготово у руралним срединама) је и даље присутна мисао да је политика резервисана само за мушкарце, а да је улога жене једино та да привређује у домаћинству. С обзиром на овакву ситуацију, морамо се подсетити једне од дефиниција политике: политика је активност кроз коју људи стварају, чувају, проводе или мењају правила по којима живе. По овој дефиницији и томе шта је заправо политика, уочавамо да ту нема ничега што би се у данашње време односило само на мушкарце. Апсолутно смо равноправне с мушкарцима у друштвеном животу и не треба да налазимо ништа лоше у томе ако јавно изнесемо наш став по питању правила друштвеног живота и да настојимо да се ти наши ставови и идеје остваре.

Када говоримо о овој теми, наилазимо на један велики проблем. Зашто наше право које нам законски припада – право да бирамо, не користимо у складу са мишљењем које смо саме формирале, по сопственој логици и разуму. Сматрам да је крајње време да више не будемо само број у сваком изборном процесу. Кажем само број, јер већина жена не гласа за свог симпатизера, јер у једном случају изостаје све наведено у претходној реченици, а у другом случају су условљене радним местом од стране владајуће странке.

Можемо да узмемо конкретан пример: недавно је председник Александар Вучић изјавио да су 60% његових гласача жене. Ако претходно знамо да жене нису политички активне у толико великом броју, а исто тако нам је познато да у државним установама у администраци и бирократији већим делом раде жене, онда нам је поприлично јасно како су дошли до тих 60%.

Када смо све сагледали, дошли смо до тога да жене имају веома мали утицај у вођењу државне политике и то је заиста поражавајуће за једно савремено друштво.

Жене зајено са мушкарцима треба да граде будућност своје деце, али морају бити свесне да ће њихово интересовање за политику, тј. јавну делатност и активно учешће у њој, у великој мери утицати како ће та будућност изгледати.

Кристина Марковић 

Члан Савета омладине Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: