Српски Покрет Двери - Лого

Кристина Марковић: Жене у српској политици – бројеви или активни учесници

Опште позната чињеница је да људску популацију процентуално више чине жене него мушкарци. То значи да би жене требало да бирају власт у свакој земљи, па тако и у Србији. Међутим, питање је следеће: у којој мери жене излазе на изборе и колико су појединачно активне? 

  Иако имамо неколицину истакнутих жена међу политичком елитом, међу женама (поготово у руралним срединама) је и даље присутна мисао да је политика резервисана само за мушкарце, а да је улога жене једино та да привређује у домаћинству. С обзиром на овакву ситуацију, морамо се подсетити једне од дефиниција политике: политика је активност кроз коју људи стварају, чувају, проводе или мењају правила по којима живе. По овој дефиницији и томе шта је заправо политика, уочавамо да ту нема ничега што би се у данашње време односило само на мушкарце. Апсолутно смо равноправне с мушкарцима у друштвеном животу и не треба да налазимо ништа лоше у томе ако јавно изнесемо наш став по питању правила друштвеног живота и да настојимо да се ти наши ставови и идеје остваре.

Када говоримо о овој теми, наилазимо на један велики проблем. Зашто наше право које нам законски припада – право да бирамо, не користимо у складу са мишљењем које смо саме формирале, по сопственој логици и разуму. Сматрам да је крајње време да више не будемо само број у сваком изборном процесу. Кажем само број, јер већина жена не гласа за свог симпатизера, јер у једном случају изостаје све наведено у претходној реченици, а у другом случају су условљене радним местом од стране владајуће странке.

Можемо да узмемо конкретан пример: недавно је председник Александар Вучић изјавио да су 60% његових гласача жене. Ако претходно знамо да жене нису политички активне у толико великом броју, а исто тако нам је познато да у државним установама у администраци и бирократији већим делом раде жене, онда нам је поприлично јасно како су дошли до тих 60%.

Када смо све сагледали, дошли смо до тога да жене имају веома мали утицај у вођењу државне политике и то је заиста поражавајуће за једно савремено друштво.

Жене зајено са мушкарцима треба да граде будућност своје деце, али морају бити свесне да ће њихово интересовање за политику, тј. јавну делатност и активно учешће у њој, у великој мери утицати како ће та будућност изгледати.

Кристина Марковић 

Члан Савета омладине Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: