Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Ниш: Народна банка Србије да заштити банкарске клијенте

На заједничкој конференцији за новинаре нишких одбора ДВЕРИ-ПОКС, председник градске организације Двери Ниш проф. др Тамара Миленковић Керковић истакла је да су спорови које су клијенти банака, због наплаћених трошкова обраде кредита, добијали у протекле три године, предмет поступака по ревизији које су покренуле банке, па ће неколико хиљада Нишлија који су те спорове добили, бити принуђено да наплаћене трошкове врате банкама уз плаћање судских трошкова. За сваког од клијената то је трошак од близу 1000 евра.

    Градска организација Двери Ниш сматра да је један од узрока тешког положаја банкарских клијената у Србији, поред економске надмоћи банака у уговорном односу, и уништење домаћег банкарског сектора у Динкићевим неолибералним реформама са циљем распродаје финансијског тржишта Србије. Тај се процес окончао 2020. године када је СНС власт продала и Комерцијалну банку, вредну 2 милијарде евра, за нето износ од само 27 милиона евра, чиме се домаћи капитал у банкарском сектору свео на само 5%, колико има банка „Поштанска штедионица“ .

О пресудама против банкарских клијената говорио је и адв. Ненад Момчиловић, који је истакао да је Високи касациони суд Републике Србије (ВКС) 2018. године донео став по коме банке немају право на наплату трошкова обраде и администрирања кредитних захтева јер су они укључени у камату као цену издавања кредита.

На основу овог става и позитивних прописа судови су доносили пресуде у корист тужилаца – клијената банака, а многи тужиоци су судским путем већ наплатили свој новац. Након три године, 16. септембра 2021. године, ВКС је без икаквог јасног разлога донео допуну свог става (што је први пут у теорији и пракси) која је суштински супротна првобитном ставу. По допуни става ВКС, банке имају право на наплату ове провизије уколико је она изричито прописана понудом. Од септембра месеца и од доношења допуне става ВКС, судови, тамо где постоји писана понуда, пресуђују у корист банака. Многи судови иду и корак даље, па писаном понудом проглашавају било који писани део уговора који нема карактер понуде, иако то закон јасно дефинише.

Заштита грађана Србије од оваквог понашања мора да постане први задатак нове власти, а Економски програм Двери „За паметан економски развој“ предвиђа заштиту банкарских клијената и увођење међународних стандарда у пословање банака у Србији. Због тога, Двери позивају Народну банку Србије да заштити банкарске клијенте од свемоћи финансијских институција.

Инфослужба Двери Ниш

Изјаву овим поводом можете погледати овде:

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Двери Ниш: Народна банка Србије да заштити банкарске клијенте

Снег је зимску службу – ЈКП „Београд пут“ и градску власт „изненадио“ у децембру и због тога је у недељу настао потпуни колапс на београдским улицама. Из тог разлога захтевамо хитну смену Зорана Радојичића и Горана Весића.

Радојичић је само дан пре снега, у суботу, на седници Штаба за ванредне ситуације рекао како је све спремно за чишћење снега. У недељу ујутру снег је градску власт ипак “изненадио“ толико да га нису очистили ни током целог дана, грађани су ишли пешке, а излазак на ауто-пут у раним јутарњим часовима је био скоро непроходан због колоне аутомобила који су проклизавали. Није био очишћен чак ни ауто-пут нити скоро иједна саобраћајница првог реда. Аутобуси су били блокирани, трамваји су стајали у низу у Булевару краља Александра, а Устаничка и многе друге улице изгледале су катаклизмично са поломљеним дрвећем, које су на крају уклањали сами грађани.

Због свега тога, Српски покрет Двери тражи под хитно одговорност и смену градоначелника Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића, директора предузећа „Београд пут“ Ивана Тејића и директора предузећа „Путеви Србије“ Зорана Дробњака као и раскид уговора о одржавању путева на териотрији Београда са фирмом “Страбаг“ д.о.о Нови Београд и њихову одговорност. Захтевамо преиспитивање и раскид уговора са свим приватним фирмама које су до данас биле задужене за одржавање путева на читавој територији Србије, њихову одговорност и утврђивање штете коју су нанели држави и грађанима.

Сви они заједно треба да одговоре на питање зашто је одржавање путева у толикој мери дато у руке приватницима и сви они заједно морају поднети терет одговорности због неодржавања истих, не само зими већ током целе године чиме доводе у опасност све грађане.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: