Српски Покрет Двери - Лого

Двери Нови Сад: Зашто је коцкарница још увек у здању у којем је живео Светозар Милетић?

Док родна кућа Бана Јелачића у Петроварадину сија у пуном сјају, зашто се у здању где је живео Светозар Милетић још увек налази коцкарница? 

    И након више од месец и по дана од када је Српски покрет Двери указао на срамотну светлећу рекламу слот клуба у Дунавској улици у Новом Саду, у здању у којем је живео један од великана Новог Сада и Српске Војводине Светозар Милетић, сем велике шљаштеће рекламе, и даље стоји натпис да коцкарница ради.

Постављамо питање директору Завода за заштиту споменика културе Синиши Јокићу, на основу његове изјаве коју је дао листу Политика и оспорио да су Двери у Новом Саду указале на коцкарницу у заштићеном здању, након чега је та шљаштећа реклама и скинута, да ли је „службено лице“ које је наводно у октобру прошле године обишло објекте у бројевима 10 , 12 и 14, који су од изузетног значаја за Нови Сад како је тад изјавио, опет и након тога обишло то здање и поново није никог затекло у броју 12? Том изјавом је указао да је апсолутно свеједно на ком броју је коцкарница – 10, 12 или 14, јер су сва три здања под заштитом државе и део су културно историјске целине града.

Наиме, сем црвеног тепиха који је захватао неколико метара Дунавске улице и шљаштеће рекламе, све је остало исто – коцкарница и даље ради. Постављамо питање зашто коцкарница и даље ради, јер је он лично изјавио да се ради о културно-историјској целини коју захватају бројеви 10, 12 и 14 у Дунавској улици? Имајући у виду чињеницу да су Град Нови Сад и Република Србија, заједно са Хрватском државом, дали велика средства за обнову куће Бана Јелачића у Петроварадину, што ми поздрављамо, шта би било и како би реаговала хрватска држава да је у тој кући отворена коцкарница?

Светозар Милетић био је један од вођа Српске Војводине, врхунски правник и најмлађи градоначелник у дотадашњој историји града, велики борац за права српског народа у Аустроугарској монархији, па постављамо питање да ли је он мање значајан за ову власт од Бана Јелачића?

Ако градска власт не контролише шта се ради у културно-историјским целинама, а Завод за заштиту споменика културе месецима чека да се спроведе нека одлука инспекције и Завода за грађевинско земљиште, поставља се питање његове улоге и смисла постојања, а небрига о српском културно-историјском наслеђу је таква да ће оно изгледа ускоро нестати у сјају шљаштећих реклама или под крамповима инвеститорског урбанизма.

ГрО Двери Нови Сад 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: