Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Најпрече промене у сфери система вредности, пре свега у медијима и просвети

Сви досадашњи одговори на ужасне трагедије које су се недавно десиле у Београду промашили су суштину, а то је како смо дошли до таквих психопатологија и масовних злочина. Овај друштвени проблем неће се решити пооштравањем казнене политике већ искључиво променом накарадног система вредности у коме су ријалити програми и видео игрице постали начин живота, а узори криминалци и старлете. 

   То је могуће само системским променама у сфери медија и образовања. Зато је посланичка група Српски покрет Двери — Патриотски блок данас предала у скупштинску процедуру две препоруке Влади Србије: о хитним мерама у просветном систему и о забрани ријалити програма и свих медијских садржаја који садрже насиље.

Пре свега тражимо повратак поштовања ауторитета просветних радника и значајно повећање њихових материјалних примања. Тражимо да буду ослобођени сувишних административних послова и да могу да се посвете образовању и васпитању ученика. Тражимо да се поједноставе дисциплински поступци и да се истичу позитивни примери у нашем друштву и школи. Захтевамо веће усмеравање деце на здраве стилове живота, веронауку, културу и спорт, дружење са природом и животињама, као и све друге видове развоја емпатије и људскости. Такође, тражимо повећање педагошког рада у школи, као и већу и бољу сарадњу са родитељима.

Посебну улогу има јачање породице као темеља друштва. Искуство показује да велики број проблема у понашању ученика има корен у поремећеним породичним односима. Родитељи су битан чинилац у образовно-васпитном процесу. Они морају активно да учествују у подизању угледа наставника и школе као институције.

Требало би да се ради на јачању поверења између родитеља и наставника и на њиховој интензивнијој сарадњи. Посебно инсистирамо на томе да се пружи свака врста психолошке и друге подршке породицама погинулих и рањених, као и свој деци и свима запосленима у просветном систему који је доживео овако ужасну трагедију и трауму.

Коначно, да бисмо у свему овоме успели морамо променити медијску слику Србије, а то значи укидање ријалити програма који промовишу насиље и свих других облика рекламирања насиља и злочина на нашим медијима. То значи забрану свих садржаја са насилничким садржајем на медијима и друштвеним мрежама. И то значи да на насловне стране медија морају доћи позитивни примери из нашег друштва и реклама здравих стилова живота.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: