Српски Покрет Двери - Лого

Бошко Обрадовић: Најпрече промене у сфери система вредности, пре свега у медијима и просвети

Сви досадашњи одговори на ужасне трагедије које су се недавно десиле у Београду промашили су суштину, а то је како смо дошли до таквих психопатологија и масовних злочина. Овај друштвени проблем неће се решити пооштравањем казнене политике већ искључиво променом накарадног система вредности у коме су ријалити програми и видео игрице постали начин живота, а узори криминалци и старлете. 

   То је могуће само системским променама у сфери медија и образовања. Зато је посланичка група Српски покрет Двери — Патриотски блок данас предала у скупштинску процедуру две препоруке Влади Србије: о хитним мерама у просветном систему и о забрани ријалити програма и свих медијских садржаја који садрже насиље.

Пре свега тражимо повратак поштовања ауторитета просветних радника и значајно повећање њихових материјалних примања. Тражимо да буду ослобођени сувишних административних послова и да могу да се посвете образовању и васпитању ученика. Тражимо да се поједноставе дисциплински поступци и да се истичу позитивни примери у нашем друштву и школи. Захтевамо веће усмеравање деце на здраве стилове живота, веронауку, културу и спорт, дружење са природом и животињама, као и све друге видове развоја емпатије и људскости. Такође, тражимо повећање педагошког рада у школи, као и већу и бољу сарадњу са родитељима.

Посебну улогу има јачање породице као темеља друштва. Искуство показује да велики број проблема у понашању ученика има корен у поремећеним породичним односима. Родитељи су битан чинилац у образовно-васпитном процесу. Они морају активно да учествују у подизању угледа наставника и школе као институције.

Требало би да се ради на јачању поверења између родитеља и наставника и на њиховој интензивнијој сарадњи. Посебно инсистирамо на томе да се пружи свака врста психолошке и друге подршке породицама погинулих и рањених, као и свој деци и свима запосленима у просветном систему који је доживео овако ужасну трагедију и трауму.

Коначно, да бисмо у свему овоме успели морамо променити медијску слику Србије, а то значи укидање ријалити програма који промовишу насиље и свих других облика рекламирања насиља и злочина на нашим медијима. То значи забрану свих садржаја са насилничким садржајем на медијима и друштвеним мрежама. И то значи да на насловне стране медија морају доћи позитивни примери из нашег друштва и реклама здравих стилова живота.

Бошко Обрадовић

Народни посланик
Председник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: