Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Где су стари на политичкој мапи Србије?

Српски покрет Двери у свом Програму социјалне политике, а под слоганом „За државу која брине“, врло детаљно нуди решење за све проблеме старих лица.

    У Србији која броји нешто мање од седам милиона људи, живи скоро 21% особа старијих од 65 година, а међу њима близу деветсто хиљада жена. Поражавајућа чињеница јесте да око сто педесет хиљада жена старијих од 65 година нема никакве приходе и живи на доњој граници сиромаштва. Уз све наведено треба додати да држава Србија (једина у Европи) НЕМА Националну стратегију о старењу. Толико о бризи за старе – сваки коментар је сувишан.

Ипак, власт их се сети пред изборе и тада посеже крајње понижавајућу меру за све старе особе, удељивањем по неколико хиљада динара. Када избори прођу, прође и „брига“ за старе, али иду неки нови избори и биће још новца из „хелихоптера“. Јасно је да власт манипулише и уцењује старе, може јој се, јер је опште познато да су стари људи најслабија карика друштва.

Но, где су стари на мапи опозиционих странака? Опозиција не располаже средствима која власт има и баца коме и како хоће. Скоро четвртина становништва наше земље остаје испод „радара“. Додуше, предизборна кампања тек следи, па ћемо чути шта опозиција, односно будућа власт, нуди као решење за ова важна питања.

У свом политичком програму Двери представљају 55 мера за побољшање живота свих грађана са посебним акцентом на социјална, економска и здравствена питања стријих. Програм потенцира достојанствено старење, као и нулту толеранцију дискриминације, што подразумева институционална решења у том правцу. Двери се залажу да пензија не сме бити социјална категорија, као што је данас за већину грађана. Неправедно одузете пензије морају бити враћене са припадајућом каматом. Новија историја света не познаје ситуацију у којој је држава отимала од најсиромашнијих (пензионера) да би се финансијски консолидовала. Двери сматрају да је пензија лична имовина и да њоме може да располаже само онај који је стекао. Такође, Двери раде на мотивацији старијих, нарочито жена, да се укључе у јавни политички живот, пре свега у локалној заједници, јер се ту доносе за живот важне одлуке у којима треба сви да учествују.

Порука здравомислећим грађанима (нарочито старим): Новац који сте сада добили је својеврсна обмана која понижава и вређа интелигенцију! Вратићете га већ сутрадан са каматом кроз свакодневна енормна поскупљења.

Зато, на изборима 3. априла, пре него што заокружите број на гласачком листићу, добро размислите коме ћете указати ваше поверење!

Форум пензионера Српског покрета Двери

*Извор фотографије: pixabay

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: