Српски Покрет Двери - Лого

Двери: Превенција и нулта толеранција на насиље

На данашњој конференцији за медије, одржаној у Народној скупштини, народни посланици Српског покрета Двери Бошко Обрадовић и проф. др Тамара Миленковић Керковић су говорили на тему насиља и том приликом представили Препоруку Влади Републике Србије о превенцији насиља у нашем друштву.

Бошко Обрадовић: Главни узрок насиља у друштву је урушени систем вредности и погрешно васпитање нових генерација. Промене лоше статистике по питању насиља у друштву неће бити док се не промени систем вредности односно док праве вредности не дођу на право место у нашем друштву и држави. За промену тренутног система вредности и ново васпитање у правцу духовних и моралних вредности одговорни су држава, породица, школа и медији. За успех ове мисије важна је сарадња државе са свим традиционалним верским заједницама које могу помоћи у промоцији правих вредности. У складу са наведеним ставовима, предложили смо да Народна скупштина препоручи Влади Србије следеће превентивне мере:

  • Формирање Комисије Владе Србије за координацију министарстава и других државних институција у борби против насиља у друштву;
  • Оснивање нових и оснаживање постојећих саветовалишта за партнерске односе, брак, породицу и родитељство;
  • Јачање превентивне улоге центара за социјални рад;
  • Појачан психотерапеутски рад са насилницима;
  • Строгу забрану промовисања насиља на медијима;
  • Јачање васпитне функције школе;
    Доношење закона о психотерапијској делатности.

 

Проф. др Тамара Миленковић Керковић: Истог дана када је министар Ружић боравећи у Нишу изјавио да „у школама нема екстремног насиља, већ да је екстремна ситуација у медијима“, десио се случај екстремног понижавања и насиља над професорком у Трстенику, а снимак су ученици објавили на друштвеним мрежама. Епилог овог ужаса је накнадно искључење из школе ученика који су наставници извукли столицу, а за једног од њих било је чак припремљено и лекарско уверење које је требало да олакша његов положај. Српски покрет Двери захтева укључење свих друштвених институција у промену овог патолошког стања српске просвете. До увођења превентивних мера, Двери предлажу хитне мере за сузбијање овог стања у српским школама. Најпре, подржавамо захтев Уније синдиката просветних радника Србије да се просветним радницима додели статус службеног лица, захтевамо увођење и примену драконских казни према насилницима, захтевамо забрану коришћења мобилних телефона у школи под претњом настрожијих казни, захтевамо да деца коначно уче из српских књига српских издавача, и захтевамо кривичне и високе новчане казне за родитеље преступника и ученика-насилника у школама. Положај просветних радника урушава се већ више деценија – њихове зараде су мање од просечних, обавезе учитеља и наставника су све веће, док могућности да санкционишу незнање или неприхватљива понашања на часу и у школи готово да не постоје. Овакав наопак систем вредности довео је до потпуног урушавања просвете и значаја образовања. Из тог разлога, захтевамо повратак нормалности у српску просвету и нулту толеранцију према насиљу у школама.

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: