Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери: Превенција и нулта толеранција на насиље

На данашњој конференцији за медије, одржаној у Народној скупштини, народни посланици Српског покрета Двери Бошко Обрадовић и проф. др Тамара Миленковић Керковић су говорили на тему насиља и том приликом представили Препоруку Влади Републике Србије о превенцији насиља у нашем друштву.

Бошко Обрадовић: Главни узрок насиља у друштву је урушени систем вредности и погрешно васпитање нових генерација. Промене лоше статистике по питању насиља у друштву неће бити док се не промени систем вредности односно док праве вредности не дођу на право место у нашем друштву и држави. За промену тренутног система вредности и ново васпитање у правцу духовних и моралних вредности одговорни су држава, породица, школа и медији. За успех ове мисије важна је сарадња државе са свим традиционалним верским заједницама које могу помоћи у промоцији правих вредности. У складу са наведеним ставовима, предложили смо да Народна скупштина препоручи Влади Србије следеће превентивне мере:

  • Формирање Комисије Владе Србије за координацију министарстава и других државних институција у борби против насиља у друштву;
  • Оснивање нових и оснаживање постојећих саветовалишта за партнерске односе, брак, породицу и родитељство;
  • Јачање превентивне улоге центара за социјални рад;
  • Појачан психотерапеутски рад са насилницима;
  • Строгу забрану промовисања насиља на медијима;
  • Јачање васпитне функције школе;
    Доношење закона о психотерапијској делатности.

 

Проф. др Тамара Миленковић Керковић: Истог дана када је министар Ружић боравећи у Нишу изјавио да „у школама нема екстремног насиља, већ да је екстремна ситуација у медијима“, десио се случај екстремног понижавања и насиља над професорком у Трстенику, а снимак су ученици објавили на друштвеним мрежама. Епилог овог ужаса је накнадно искључење из школе ученика који су наставници извукли столицу, а за једног од њих било је чак припремљено и лекарско уверење које је требало да олакша његов положај. Српски покрет Двери захтева укључење свих друштвених институција у промену овог патолошког стања српске просвете. До увођења превентивних мера, Двери предлажу хитне мере за сузбијање овог стања у српским школама. Најпре, подржавамо захтев Уније синдиката просветних радника Србије да се просветним радницима додели статус службеног лица, захтевамо увођење и примену драконских казни према насилницима, захтевамо забрану коришћења мобилних телефона у школи под претњом настрожијих казни, захтевамо да деца коначно уче из српских књига српских издавача, и захтевамо кривичне и високе новчане казне за родитеље преступника и ученика-насилника у школама. Положај просветних радника урушава се већ више деценија – њихове зараде су мање од просечних, обавезе учитеља и наставника су све веће, док могућности да санкционишу незнање или неприхватљива понашања на часу и у школи готово да не постоје. Овакав наопак систем вредности довео је до потпуног урушавања просвете и значаја образовања. Из тог разлога, захтевамо повратак нормалности у српску просвету и нулту толеранцију према насиљу у школама.

Инфослужба Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: