Српски Покрет Двери - Лого

Керковић: Хитно вратити привредницима право на порески кредит

Српски покрет Двери захтева од Владе Србије и Министарства финансија ХИТНО враћање привредницима права на коришћење пореских кредита за улагање и набавку основних средстава.

    Овај порески подстицај српској привреди укинут је још 2013. године, исте године када је и уведен, а о размерама огромне дискриминације домаће привреде говоре и следећи подаци:

  • Страним инвеститорима је у Србији од 2006. до 2019. године дато чак 93,5% од укупних државних подстицаја, а близу 50% тих средстава додељено је пројектима ниске и средње технолошке сложености, због чега су и плате запослених веома ниске;
  • Владином Уредбом о правилима за доделу државне помоћи, у Србији је забрањена државна помоћ намењена извозу;
  • Српско тржиште јавних набавки је заробљено партијски намештеним тендерима, па домаћи привредници и предузетници без јаких веза са политичком елитом више и не покушавају да конкуришу на намештеним јавним набавкама вредним више милијарди евра годишње. Да конкуренције готово и нема, јасно говори просек од 1,27 понуђача у првих сто највреднијих уговора у 2020. години.

Уместо да мерама економске политике и пореским ослобођењима и подстицајима подстакне набавку нових машина, опреме, повећа улагање у знање и нове технологије, уместо да омогући улагања у модернизацију застареле опреме, да се стимулише отварање нових и боље плаћених радних места, власт је привреду, а посебно домаће привреднике и предузетнике, све време гушила и притискала додатним пореским оптерећењима и наметима. Просечна технолошка старост машина, опреме и алата у Србији износи 27,5 година (што је 12 година испод просека у Европској унији) и директно утиче на ниво технолошке развијености привреде и на ниске зараде запослених.

Неадекватне мере државне помоћи привреди за превазилажење последица пандемије које су биле линеарне и неселективне, даване без обзира на степен угрожености привредне гране и на степен смањења прихода привредних субјеката, иако су потрошиле милијарде евра новца пореских обвезника, додатно су отежале положај дубоко дискриминисане домаће привреде, продубиле нелојалну конкуренцију и заробиле тржиште јавних финансија. Период постпандемије ускоро ће показати погубне последице овакве економске политике.

Како би се дискриминација домаће привреде зауставила тражимо од Министарства финансија и Владе Србије хитно враћање домаћим привредницима права на пореско ослобођење на основу улагања у основна средства и порески кредит у износу од 100 % од извршених улагања и без временског ограничења да се овај кредит искористи.

У складу са Економским програмом Двери „За паметан економски развој“ тражимо и додатне олакшице и подстицаје за привреду – одлагање примене Закона о фискализацији и Закона о електронском фактурисању до краја 2022. године, смањење стопе пореза на добит правних лица са 15% на 10%, укидање пореза и доприноса на минималне зараде и смањење пореских оптерећења на зараде запослених које падају на терет послодаваца.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: