Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић, Двери: Привремено надзорно тело за медије наилази на озбиљне препреке у раду

Саопштење проф. др Милорада Маринковића, члана Привременог надзорног тела за медије у име Српског покрета Двери, о досадашњим резултатима рада овог тела.

У свом досадашњем раду од конституисања 19. новембра Привремено надзорно тело (ПНТ) је сачинило и упутило „Смернице медијима за понашање у вези са предстојећим изборима“, док су тренутно на дневном реду обавезујући Правилник за јавне сервисе, Препоруке за комерцијалне емитере и Методологија праћења изборне медијске кампање. Сва ова документа су од великог значаја за спровођење потписаног „Споразума о унапређењу услова за одржавање избора”, а поменути документ, „Смернице медијима“, је упућен медијима баш зато да би се са применом Споразума започело ОДМАХ, јер његова практична имплементација већ озбиљно касни. Кључна наша замерка, дакле, односи се на то да ова медијска правила и поштовање медијских закона, што РЕМ мора редовно да контролише, треба да функционишу и пре изборне кампање, а не само у изборној кампањи. Од свих медија очекујемо појачану одговорност и избалансирану заступљеност свих релевантних политичких актера у информативним програмима, али одмах, а не тек када избори буду расписани.

Оно што је посебно проблематично и на шта сам указивао на све четири до сада одржане седнице ПНТ-а, до данас нисмо од најважнијих ТВ емитера добили њихове планове извештавања до избора, што су били обавезни да доставе према Споразуму у року од 15 дана након добијања писма које им је тим поводом доставио председник Народне скупштине. Очекујемо од Ивице Дачића да употреби ауторитет своје функције и прибави од емитера ове планове. Несхватљиво је да емитери игноришу његово писмо, које очигледно није било довољно да би планови емитовања били послати. Такође, истекао је рок да Ивица Дачић предложи шестог члана ПНТ-а из редова опозиције, тако да још увек радимо у непотпуном саставу. За то што ПНТ још увек нема добру организационо логистичку потпору, одговорност сноси Министарство културе и информисања.

Посебно забрињава чињеница да прву конференцију за медије чланова ПНТ-а медији скоро уопште да нису пренели, што се граничи са опструкцијом рада ПНТ-а. Да ли то свеукупно значи да је владајући режим одустао од политичке воље да Споразум и примени? То ћемо веома брзо знати према резултатима рада ПНТ-а до краја године, али и по одзиву и сарадњи медија, о чему ћу редовно обавештавати јавност. Моја улога као представника Српског покрета Двери је у томе да пратим примену потписаног Споразума и алармирам јавност ако се потписано не поштује. Захтевам јасне и одлучне кораке владајућег режима у правцу доследног спровођења текста и духа Споразума одмах и надаље, а посебно у периоду пре расписивања избора. Позивам медије да пропрате рад ПНТ-а и што пре омогуће гостовања и представљање програма за све политичке актере наступајућих избора.

У Београду, 14. децембра 2021.

проф. др Милорад Маринковић,

         члан Привременог надзорног тела за медије у име Српског покрета Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: