Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић Савовић: Почетак нове школске године са старим проблемима

Српски покрет Двери честита свим ученицима, посебно ђацима првацима, њиховим родитељима и просветним радницима почетак нове школске године. Колико год је то један леп тренутак у години, толико се јављају проблеми који се из године у годину понављају.

     Пре свега, колико год родитељи имају осећај среће и задовољства јер им дете полази у школу, са друге стране то представља озбиљан ударац на буџет сваке породице. За комплет уџбеника за једно дете неопходно је издвојити 15-20.000 динара, за школски прибор просечно око 10.000 динара, за исхрану минимално 25.000 динара на годишњем нивоу у школским мензама, а за одећу и обућу просечно око 10.000 динара. Дакле, ако породица има једно дете школског узраста, неопходно је да за једну школску годину издвоји око 60.000 хиљада динара. Ако породица има двоје или више деце, овај износ се дуплира за свако од њих. Имајући у виду да је минималац у Србији око 35.000, а просечна плата (бар према званичним подацима) око 70.000 динара, јасно се види да је потребан огроман новац који породице морају издвојити на почетку сваке школске године. Решење јесу бесплатни уџбеници, школски прибор и ужина за све ђаке. Новца за то би било да у Србији нема огрмног степена криминала и корупције у државним апаратима и јавним предузећима.

Други проблем јесу плате просветних радника које су мање од републичког просека, као и њихов статус, због чега Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) данас одржава штрајк, што су Двери подржале, јер су њихови захтеви минимум који држава мора да испуни. Пре свега из разлога јер је материјални положај просветних радника несразмеран значају ове професије. И поред тога што је наше друштво сиромашно, потребно је веће издвајање за обезбеђивање пристојног живота онима који су позвани да својим образовањем праве цивилизацијски напредак у друштву. Знање је основа за функционисање и напредовање друштва, и зато друштво мора да се постара да они који га преносе буду за то и адекватно плаћени. Битан је још један аргумент: они који брину о другима, морају и сами да буду збринути. Наставници не воде рачуна само о својим породицама, већ о широј друштвеној заједници. Они су ти који делимично преузимају улогу родитеља тамо где постоје проблеми у породици. Често наставници представљају једини ослонац за ученике који живе у некомплетним породицама или у тешким материјалним околностима. Они тако нису више само извор знања, већ и помоћ, утеха и често једина нада.

Оно што Српски покрет Двери поздравља, јесте увођење интонирања химне пред почетак школске године, јер је то један од начина којима се ученицима усађује родољубље. То јесте један мали, али значајан помак који је држава направила, али да би ученици добили квалитетно знање и образовање морају се што пре решити наведени нагомилани проблеми.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

*Извор фотографије 2: Pixabay

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: