Српски Покрет Двери - Лого
Search

Порука са народног скупа за одбрану КиМ: Променити погрешну политику како би сачували Косово и Метохију

Јуче је у Београду, испред Председништва Србије, одржан народни скуп за одбрану Косова и Метохије који је сабрао родољубиве политичке организације, покрете, удружења грађана, као и српске интелектуалце.

На скупу су говорили: Младен Обрадовић, Небојша Јовић – повереник Покрета за одбрану КиМ са КиМ, Бојана Букумировић – народни посланик Српске странке Заветници, Ранко Гојковић – један од организатора Литија за спас Србије, Бошко Обрадовић – народни посланик и председник Српског покрета Двери и проф. др Милош Ковић – професор Филозофског факултета и председник Покрета за одбрану КиМ. Након говора, учесници скупа су кренули у шетњу која се завршила испред храма Светог Саве.

Младен Обрадовић

Младен Обрадовић: Овде смо због тога што је наше свето Косово угроженије него икада у новијој српској историји. Наша браћа на КиМ, који су претрпели прогоне, најгори злочин у Европи после Другог светског рата и дан данас опстају на нашој светој земљи. Када нам говоре да ми на Косову немамо ништа, ми знамо да они не говоре истину. Ми не желимо да будемо попут оних који продају своју веру за вечеру. Најбољи начин да српство опстане јесте да јединствено, храбро и одлучно кажемо: Нема предаје, нема поделе! Не пристајемо на оно што се нуди у француско-немачком предлогу.

Небојша Јовић – повереник Покрета за одбрану КиМ са КиМ

Небојша Јовић: Преносим поздрав из окупиране српске Митровице, са распетог Косова и давно заборављене и жртвоване браће јужно од Ибра. Најавио је председник државе списак нових држава које су спремне да повуку признање Косова. Председниче, ми немамо проблем са државама, имамо проблем са тобом и званичним Београдом. Ви отпризнајте Косово јер га ви признајете и споразумом и гашењем српских институција. Како да излобирамо да ви отпризнате Косово, онда ће нама бити много лакше? Због гашења српских институција на Космету и грађења нових албанских институција, због залагања за антисрпски и проалбански Бриселски споразум, због залагања не за очување покрајине већ за стварање ЗСО, још једне албанске институције, преносим поруку Срба са КиМ: Ти, Александре Вучићу, више не можеш да представљаш српски народ на КиМ. Издао си нас, продао си нас. Може Српска листа да прича да си њен представник, али ниси наш.

 

Бојана Букумировић – народни посланик Српске странке Заветници

Бојана Букумировић: Срби свакодневно трпе терор, застрашивање, прогон и дискриминацију. Сепаратистичке власти су поново ухапсиле једног Србина, док је судбина Дејана Пантића, ухапшеног пре неколико дана и даље непозната. РОСУ јединице су га одвеле, а ни његова породица не зна где је. Председник каже да нам је Бриселски споразум донео десет година мира. Каквог мира, коме је тај споразум донео мир? Небројано много је етнички мотивисаних напада на Србе на КиМ, нема мира доле. Власт мора да промени своју политику према КиМ и она мора бити заснована на поштовању Устава Републике Србије и Резолуције 12 44 СБ УН. Позивам државно руководство да покаже максималну озбиљност и одговорност и заузме државотворне позиције и прихвати наше захтеве. Поништавање Бриселског споразума, повратак преговора у УН, као и да власт прихвати руку Руске Федерације. Нико нема мандат над Косовом и Метохијом, мандат има само историја.

Ранко Гојковић – један од организатора Литија за спас Србије

Ранко Гојковић: Литијски покрет је донео три црвене линије: заштита светиња и породице, заштита Косова и Метохије и недозвољавање било каквих санкција братској Русији. У овом тренутку је нама више од свега неопходно јединство. То јединство стоји и на нашем грбу. Подсетио бих да нам не треба јединство у лажи, већ у истини и треба да схватимо да та четири заветна српска слова не стоје на неком пустом месту, него да стоје око крста. Ако око тога будемо тражили јединство, не могу ништа ни Бајден, ни Вучић. Да се ми вратимо себи и Косово ће остати српско.

Бошко Обрадовић – народни посланик и председник Српског покрета Двери

Бошко Обрадовић: Ми имамо једну обавезу – да изразимо солидарност са Србима на КиМ, како северно, тако и јужно од Ибра, који су изнова угрожени од исте оне коалиције сепаратистичких власти у Приштини и бивше терористичке УЧК и њихових западних спонзора и ментора који праве другу албанску државу на Балкану већ деценијама уназад. Ми смо испред Председништва Србије зато што знамо шта је политика сепаратистичких албанских власти, шта је политика колективног Запада, али не знамо шта је политика актуелне власти у Београду. Знамо да је све што су радили по питању КиМ у протеклих десет година било погрешно, противуставно и штетно за српски народ и државу. Једини начин да сачувамо КиМ у саставу Србије јесте да се промени погрешна политика. Тек када су дошли у потпуни дипломатски ћорсокак, тек када су Албанци почели да улазе на север КиМ где их никада није било пре доласка СНС-а на власт, тек када су изгубили у свим преговорима у Бриселу, тек тада су се сетили онога што ми из патриотске, државотворне опозиције причамо годинама уназад – излазак из сепаратистичких институција лажне државе Косово и захтев да се на КиМ врати до хиљаду припадника војске и полиције, што нам гарантује Резолуција 12 44 СБ УН. Време је да се настави путем који патриотска опозиција заступа годинама уназад, а то значи: поништавање противуставних споразума, Бриселског и Вашингтонског, враћање институција државе Србије на КиМ, пре свега на север где мора да се обнови све оно што смо имали пре Бриселског споразума и 2013. године – српска полиција, правосуђе, цивилна заштита и све што ће заштити Србе на КиМ.

проф. др Милош Ковић – професор Филозофског факултета и председник Покрета за одбрану КиМ

Проф. др Милош Ковић: Наш циљ је двојак. Да покажемо солидарност са нашом браћом и сестрама на Косову и Метохији. Они се ничега не плаше, њима је потребна само наша подршка. Други циљ је да пошаљемо поруку онима који се баве издајом, корак по корак. Наш народ на КиМ гоне, данас су ухапсили и трећег човека. Шта је са нашим главним светињама које се налазе јужно од Ибра? Земља јужно од Ибра продаје се брже него икада. Да ли Београд ради ишта да то спречи и заустави? Напротив, моје уверење је да ови људи хоће да српски народ јужно од Ибра исцури на Север да би коначно постигли тзв. разграничење. Предали су судство, полицију и цивилну заштиту, у јуну ове године предали су цео наш електроенергетски систем на КиМ, признали су документа лажне државе Косово, одустали су од наших регистарских таблица. Ми хоћемо да се поступа по Резолуцији 12 44 СБ УН. Ми штитимо Устав ове земље. Границе наше земље су светиња, а са светињама нема трговине. Наш циљ је реинтеграција Косова и Метохије у уставни поредак Србије. У остварељу тог циља ми нећемо стати.

Закључке са народног скупа за одбрану КиМ је прочитала Сања Вујановић.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: