Српски Покрет Двери - Лого

Радмила Васић: Уџбеници морају бити бесплатни за све ученике у нашој земљи

Посланичка група Српски покрет Двери-Патриотски блок предала је Захтев Влади РС да донесе одлуку о додели бесплатних уџбеника и уџбеничких комплета за све ученике на територији Републике Србије и да донесе одлуку о додели једнократне помоћи родитељима у износу од 20.000 динара за сваког ученика посебно 1. септембра ове године.

      Имајући у виду да је Град Београд, на седници која је одржана 20. јуна 2023. године, донео овакву одлуку, позивамо Владу РС да на првој наредној седници Владе донесе исту одлуку која би покрила читаву територију Србије и којом би сва деца добила бесплатне уџбенике и комплете који су им неопходни за школу. Такође, позивамо Владу Републике Србије да донесе одлуку и 1. септембра 2023. године издвоји по 20.000 динара новчане помоћи за свако дете школског узраста.

 

Залажемо се за законито и домаћинско распоређивање новца из буџета који би првенствено требао да буде намењен за решавање нагомиланих проблема обичних грађана, а да сада стране фирме буду по страни и да је до сада превише новца из буџета потрошено на погрешан начин. У буџету првенствено мора да буде новца за наше породице, за бесплатно школовање, за обезбеђивање основних услова за живот, сигурно и мирно детињство свој деци Србије и да немамо гладне и сиромашне породице. Због велике глобалне економске, финансијске и енергетске кризе, високе инфлације и великих поскупљења, наше породице једва састављају крај са крајем и свака помоћ државе ће им добро доћи.

Осим захтева за бесплатно школовање, које подрзумева и бесплатне уџбенике, залажемо се и за стварање позитивних услова за повећање наталитета, за већу сигурност и безбедност деце на сваком месту, за васпитно-образовни систем у школама који ће децу усмеравати у позитивном смеру, учити их традицији, вери, родољубљу, поштовању старијих и узајамном поштовању и разумевању у друштву.

Оно што су добила деца у Београду, што сматрамо исправним и што смо подржали, морају добити и сва друга деца ван Београда. Уколико се не исправи ова неправда и уколико сва деца на територији државе Србије не добију бесплатне уџбенике, деца ван Београда биће и формално дискриминисана од стране сопствене државе што је недопустиво и борићемо се да до тога не дође.

Радмила Васић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: