Српски Покрет Двери - Лого

Сања Вујановић: Власт ћутала на све наше предлоге за боље услове у породилиштима

Српски покрет Двери у последњих годину дана води интензивну кампању под називом „Једна је мајка“, у оквиру које смо тражили обнову свих породилишта у Србији преусмеравањем буџетских средстава, како би труднице и породиље имале задовољавајуће и хумане услове у српским породилиштима. 

      У оквиру ове наше кампање израдили смо и „Водич за маме“, својеврсно упутство које представља скуп права које имају труднице и породиље у породилиштима, а такође смо донирали и 100 постељина породилишту у Нишу. Поред тога, у многим градовима смо организовали штандове где смо покушали да у директним разговорима са грађанима подигнемо свест о значају бољих услова у српским породилиштима. Подсећамо јавност да смо у мају прошле године Народној скупштини предали на усвајање и Декларацију о правима трудница и породиља, што власт није прихватила.

Да су они који воде државу схватили значај кампање „Једна је мајка“ и усвојили наше добронамерне предлоге, данас би ситуација у српским породилиштима била далеко боља. Превенција је кључна реч у свему томе, а то се посебно тиче акушерског насиља. Да се радило на превенцији акушерског насиља, можда се не би догодио трагичан случај у породилишту у Сремској Митровици када је беба преминула, након чега је ухапшен гинеколог из ове установе.

Имајући све ово у виду, веома дегутантно изгледа јучерашње обраћање председника Србије Александра Вучића у коме обећава обнову породилишта у Србији. Да власт жели да се искрено бави овим проблемом, а не популизмом, прихватила би све наведене предлоге Двери о којима јавно говоримо у последњих годину дана.

Сања Вујановић 

Координатор кампање „Једна је мајка“ 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: