Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери захтевају ребалансе локалних буџета у циљу унапређења стања у породилиштима

Након предаје Препоруке Влади Србије о преусмеравању буџетских средстава за обнову породилишта у Србији и изградњу Националног центра за наталитет, Српски покрет Двери прво предао препоруке за ребалансе буџета у циљу унапређење стања у породилиштима Покрајинској влади и граду Београду. Након предаје ове три препоруке, иницијативе за ребалансе локалних буџета у ову сврхе, предале су и градске и општинске организације Српског покрета Двери. 

    До сада је то учињено у Нишу, Чачку, Суботици, Пријепољу, Крушевцу, Пожаревцу, Петровцу на Млави, Горњем Милановцу, Зајечару, Књажевцу, Сомбору, Прокупљу и Великој Плани, а у наредном периоду препорука ће бити предата свим локалним самоуправама у којима постоје породилишта. У тексту препоруке се, између осталог, наводи да локална самоуправа треба да спроводи мере за унапређење популационе политике и финансира пројекте у циљу подстицања наталитета и афирмације родитељства. Зато тражимо да се ребалансом буџета издвоје средства за унапређење стања у породилишту у коме се порађају наше суграђанке, а пре свега услова у којима у њима бораве (епидурална анестезија, нега пре и после порођаја, обука у дојењу, квалитетнија исхрана, хигијена, одећа и постељина). Посебно апелујемо на достојанствен однос лекара, медицинског и немедицинског особља према трудницама, породиљама и бебама.

Највише жалби будућих мајки долази на здравствену негу у току трудноће где су практично принуђене да трудноће воде у приватној здравственој пракси уз огромне, често и непотребне трошкове, док се диспанзери за жене укидају, а базични медицински апарати кваре. У самим породилиштима породиље се жале пре свега на нехуман третман, лошу хигијену и исхрану, вређање и изостанак подршке након порођаја укључујући и патронажу која опет, на штету родитеља, завршава у приватној пракси. Угрожена су основна права жена у овом, најосетљивијем периоду живота за жене.

Закључак препоруке је да локална самоуправа нема прече инвестиције од улагања у здравље својих становника, а посебно трудница, мајки и деце.

Инфослужба Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: