Српски Покрет Двери - Лого

Двери захтевају ребалансе локалних буџета у циљу унапређења стања у породилиштима

Након предаје Препоруке Влади Србије о преусмеравању буџетских средстава за обнову породилишта у Србији и изградњу Националног центра за наталитет, Српски покрет Двери прво предао препоруке за ребалансе буџета у циљу унапређење стања у породилиштима Покрајинској влади и граду Београду. Након предаје ове три препоруке, иницијативе за ребалансе локалних буџета у ову сврхе, предале су и градске и општинске организације Српског покрета Двери. 

    До сада је то учињено у Нишу, Чачку, Суботици, Пријепољу, Крушевцу, Пожаревцу, Петровцу на Млави, Горњем Милановцу, Зајечару, Књажевцу, Сомбору, Прокупљу и Великој Плани, а у наредном периоду препорука ће бити предата свим локалним самоуправама у којима постоје породилишта. У тексту препоруке се, између осталог, наводи да локална самоуправа треба да спроводи мере за унапређење популационе политике и финансира пројекте у циљу подстицања наталитета и афирмације родитељства. Зато тражимо да се ребалансом буџета издвоје средства за унапређење стања у породилишту у коме се порађају наше суграђанке, а пре свега услова у којима у њима бораве (епидурална анестезија, нега пре и после порођаја, обука у дојењу, квалитетнија исхрана, хигијена, одећа и постељина). Посебно апелујемо на достојанствен однос лекара, медицинског и немедицинског особља према трудницама, породиљама и бебама.

Највише жалби будућих мајки долази на здравствену негу у току трудноће где су практично принуђене да трудноће воде у приватној здравственој пракси уз огромне, често и непотребне трошкове, док се диспанзери за жене укидају, а базични медицински апарати кваре. У самим породилиштима породиље се жале пре свега на нехуман третман, лошу хигијену и исхрану, вређање и изостанак подршке након порођаја укључујући и патронажу која опет, на штету родитеља, завршава у приватној пракси. Угрожена су основна права жена у овом, најосетљивијем периоду живота за жене.

Закључак препоруке је да локална самоуправа нема прече инвестиције од улагања у здравље својих становника, а посебно трудница, мајки и деце.

Инфослужба Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: