Српски Покрет Двери - Лого

Мацић: Небрига за државну имовину

Ко воли Србију не може а да не види тоталну небригу њених службеника за управљање имовином која им је поверена. Не треба отићи далеко, таквих примера има и у нашем најближем комшилику.

    Још почетком 80-тих година, у кругу тадашњег „Војнотехничког института“ у Жаркову, подигнуте су зграде у које се сместила „Ваздухопловнотехничка Војна академија“ ЈНА, а распадом СФРЈ је преименована у „Војнотехничку академију Војске Југославније“, те су се у њеним амфитеатрима, слушаоницама и лабораторијама школовале генерације официра Војске Југославије, а академија је почетком 2000-тих постала Одсек логистике Војне академије. Реорганизацијом система одбране, формација и величине војске, она је значајно смањена, а по томе смањен је и потребан број официра родова и служби. Одсек логистике ВА се тада сели на Бањицу, а у студентске собе у Жаркову се усељавају „војни бескућници“ (породице војних лица расељене са простора бивше СФРЈ), док објекти за наставу остају упражњени и напуштени, без адекватне конзервације и одржавања.

И док многи факултети Универзитета у Београду још увек немају своје зграде, нама на простору Жаркова пропада неколико хиљада квадратних метара функционалног простора прављеног баш за модерну наставу, где поред десетина слушаоница и лабораторија имамо модуларне амфитеатре који се врло лако од једног формирају у три одвојена. Заиста је жалосни видети како данас споља изгледају ови објекти, оронули, запуштени и зарасли.

Нажалост, овај пример није једини, јер само пар стотина метара даље имамо још гору ситуацију која се тиче стања више стотина квадрата пословног простора у власништву Министарства одбране, у насељу Церак виногради, готово у потпуности напуштеног и девастираног, а за чије одржавање или експлоатацију Министарство одбране не показује никакву жељу ни интерес. Као најочитији пример навешћу и иницијативу потисника ових редова да трговачко предузеће, у коме сам запослен, по комерцијалним условима закупи неколико стотина квадрата овог простора. Нажалост, и ова иницијатива је остала без одговора, а простор остаје запуштен и нефункционалан.

Да руководиоци и запослени у Министарству одбране немају никакве менаџерске способности потврђује нам још један пример из истог насеља, а тиче се иницијативе грађана да се локални Војномедицински центар отвори и за примарну здравствену заштиту цивилних осигураника. Центар је прављен да опслужује 5000 пацијената, али променом структуре становништва данас он нема ни 3000 корисника, те ради у само једној смени, са значајно мањим обимом медицинских услуга коју пружа пацијентима. Идеја грађана је да град Београд и Министарство одбране пронађу модел по коме би се овај простор максимално искористио на корист обе стране, а пре свега грађана који су сада принуђени да користе услуге пренатрпаног дома здравља „Жарково“.

Нажалост, ово нису усамљени примери небриге и недомаћинског пословања овог али и других министарстава и институција у нашој земљи. Томе морамо стати на пут и спречити даље пропадање државне имовине јер тако пропада и сама дражава. А ми другу немамо!

Војислав Мацић

Члан Главног одбора Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: