Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Чачак: За обнову и развој чачанског села

У свом предизборном програму ЗА НОВИ ЧАЧАК 2024-2028. Двери се залажу за обнову и развој чачанског села и чачанске пољопривреде, једне од привредних делатности која је некада била мотор привредног развоја читавог града. Доста је било занемаривања и запуштања наших села. Доласком на власт желимо да у центар економске политике вратимо чачанског сељака и чачанску пољопривреду. 

      Поражавајућа чињеница је да је град Чачак под влашћу Српске напредне странке за десет година, између два пописа становништва – 2011. и 2022. године, изгубио 9.725 становника и то 3.733 на градском и 5.992 становника на сеоском подручју. Поређења ради током ратних страдања у Другом светском рату Чачак и Горњи Милановац су заједно изгубили 7.500 становника, дакле много мање него у мирнодопским условима и ,,златном добу” под напредњачком влашћу. Значи, све време под актуелном влашћу имамо негативан природни прираштај (више становника умре него што се роди) и значајан одлив младих људи из нашег града у Београд или иностранство, јер у своме граду не виде перспективу за даље усавршавање, запошљавање и формирање породица. По анкетама, преко 80% чачанских ђака би после средње школе напустило град.

Демографски подаци, такође, показују да у 86% села опада број становника, а расте просечна старост становништва на сеоском подручју. То је директна последица депопулационе политике СНС, потпуне девастације српског села и занемаривања српског сељака. Тако је просечна старост становништва на територији града Чачка 44,45 година, а на сеоском подручју 46,42 године. Међутим, у многим селима чачанског краја просечна старост становништва прелази 50 година. Тако је, на пример, она у Брезовицама 56,01 година, у Овчар Бањи 54,40, у Рошцима 54,37, у Риђагама 53,53, у Врнчанима 54,25, у Видови 53,28, у Јездини 50,87, у Бањици 50,20 година… Вероватно се нека од ових села већ налазе на списку од 3 000 села на територији Србије која ће нестати у наредне две деценије. Замислимо се на тренутак чије село из нашег краја или чији завичај ће ускоро нестати? Да ли је сеоска кућа некога од нас већ празна и на попису је међу 200.000 других празних кућа у нашој Србији?

Двери се залажу за обнову чачанских села и да се коначно у центар економске политике врати село и пољопривреда. Желимо да у селима створимо добре услове за живот и рад и повратак на село читавих породица. Зато ће се, уласком у власт, Двери залагати да се сва села из наше околине најпре добрим путевима повежу са градом, да се свако село добро инфраструктурно уреди чиме би била решена основна животна питања здраве пијаће воде, комуналног отпада, уређења јавних површина, интернета, да свако село има добре културне, просветне, спортске и забавне садржаје, нове школе, вртиће, амбуланте, поште и банке, да се формирају задруге и мали прерађивачки капацитети у којима би се локално становништво запошљавало. Омогућили бисмо програм откупа пољопривредних производа преко новог ПИК-а Чачак. Посебно ћемо се залагати за подстицаје како за породична сеоска газдинства тако и за задругарство, као и за решавање питања задружне својине на корист учесника у задругарству.

Да би зауставили пропаст села и да би унапредили живот у њему потребно је да се сви заједно изборимо за ту могућност. Зато Вас позивамо да на предстојећим локалним изборима 2. јуна гласате за изборну листу под редним бројем 3: ПРИМАРИЈУС ДР МИЛАН РОГАНОВИЋ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ – „БОШКО ОБРАДОВИЋ – Радмила Живковић – Драган Ћендић – Биљана Рубаковић”.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: