Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бошко Обрадовић: Изађи и бори се! Нема ништа од кукања и плакања

Крајем прошле године лидер Двери Бошко Обрадовић најавио је да се враћа у локалну политику у Чачку, након што је странка доживела неуспех на републичким изборима 17. децембра 2023. године. 

     Непрелазак цензуса иницирао је и његову оставку на место председника Српског покрета Двери, који је предводио од самог оснивања 2015. године.

А заправо је Бошко Обрадовић постао познат широј политичкој јавности захваљујући одличном изборном резултату 2012. године, када на локалним изборима Двери као изборни дебитанти освајају 15 одсто гласова. Још бољи успех остварили су четири године касније, када су на крилима кампање “Или ЋИ или МИ“ освојили 25 одсто подршке Чачана.

Након што је следећи изборни циклус бојкотован, Двери су поново у локалној политичкој арени и спремају се за изборе који ће се одржати 2. јуна, раније него што се мислило пре свега недељу дана.

Бошко Орадовић сада је шеф изборног штаба Двери на локалне изборе у Чачку и у том својству дао је интервју за портал Морава инфо.

Господине Обрадовићу, након што сте остали испод цензуса на републичким изборима, поднели сте оставку на функцију председника Двери и најавили ваш нови политички почетак у родном граду. Како доживљавате коментаре и критике да сте се касно сетили Чачка и да сте локалну политику запоставили на рачун форматирања странке на нивоу републике?

  • Чињеница је да сам након избора за председника Српског покрета Двери 2015. године морао да се посветим политичким активностима широм Србије, а не само у Чачку. Такође, када сам изабран за народног посланика у два мандата (2016-2020. и 2022-2023) и шефа посланичке групе Двери у Народној скупштини много времена сам посветио скупштинском раду за који сматрам да је, упркос свим опструкцијама напредњачке недемократске власти, био веома озбиљан и квалитетан. Али је такође чињеница да се никада нисам одселио из свог града, да овде живим све време са породицом и да никада нисам престао да се бавим локалном политиком. Уз све ове велике републичке обавезе и одсуствовања увек сам издвајао посебно време за наш град, у коме сам рођен и у који сам се вратио да живим после завршених студија у Београду. Кроз скупштински рад, и као одборник у скупштини града Чачка и као републички посланик, максимално сам се бавио и локалним темама и проблемима. Имао сам и посланичку канцеларију у којој сам редовно примао суграђане и покушавао да решавам њихове муке са овим корумпираним и неправедним системом у коме живимо, што радим и даље.

 

Тачно је и да сам поднео оставку на функцију председника Двери због лошег изборног резултата на републичком нивоу и сматрам да је то морални чин којим сам преузео личну одговорност. Признајем своје грешке, зато сам и поднео оставку и повукао се из републичке политике, али никада се нисам продао, нисам мењао политичке дресове, нисам изневерио програм Двери и никада нисам отишао из Чачка. Сада све своје снаге, политичко искуство и расположиво време посвећујем локалној политици и политичким променама у Чачку.

Да ли су Двери спремне за локалне изборе у Чачку и који ће бити највећи изазови са којима ћете се као странка на њима суочити?

  • Апсолутно смо спремни. Већ годину дана има како смо формирали Локални изборни штаб Двери Чачак и направили локални предизборни програм „ЗА НОВИ ЧАЧАК 2024-2028” и „Белу књигу” о свим пропустима локалне власти. Лично сам, заједно са осталим саборцима, свакодневно на штандовима на улици, разговарамо са суграђанима, делимо промотивни материјал, обилазимо сеоске месне одборе, разговарамо и договарамо се са осталим колегама из чачанске опозиције како најбоље да наступимо на изборима и заједнички победимо ову власт.

 

Највећи проблем са којим се суочавамо јесте хипотека коју носимо са републичког нивоа у вези са разним предизборним коалицијама које смо тамо правили зарад смене Вучићеве власти последњих година. Међутим, у Чачку смо увек излазили сами и овде је наша политичка биографија више него чиста. Годинама смо највећи борац против ове власти, али имам утисак као да се то некако заборавило код дела народа. Морамо просто да подсетимо људе на све добро што смо урадили до сада, као и на кадровски квалитет који поседује Градска организација Српског покрета Двери у Чачку предвођена примаријусом др Миланом Рогановићем, др Владимиром Димитријевићем, Драганом Ћендићем, Ђорђем Шипетићем, професоркама Радмилом Живковић и Биљаном Рубаковић, Братиславом Симовићем, браћом Александром и Ратком Божовићима… Имамо локалну политичку биографију која је респектабилна и излазимо пред грађане чистог образа.

На изборима 2012. освојили сте 15% гласова, четири године касније чак 25%, били сте у замаху, а онда сте зарад јединства у опозицији одлучили да бојкотујете локалне изборе 2020. Да ли сматрате да је то био лош потез или да је, пак, у том тренутку био једини исправан и могућ избор?

  • Вероватно ће се једног дана изучавати на Факултету политичких наука у Београду како неко са 25% гласова са претходних локалних избора бојкотује нове изборе зарад солидарности са опозиционом одлуком да се бојкотују избори на свим нивоима. Исто смо урадили када смо бојкотовали рад Народне скупшптине иако смо тада уз ДС били једини парламентарни међу оснивачима Савеза за Србију, а ја у том тренутку једини лидер Савеза за Србију који је био народни посланик. Много смо жртвовали зарад јединства опозиције у борби за поштене изборне услове, као и у сталним покушајима уједињења десне опозиције у заједнички Патриотски блок, али то се некако није ценило нити је успевало, као ни оно прво везано за бојкот. Данас нам лекције држе многи који нису мрднули прстом за ових 12 година напредњачке владавине нити су се било када супротставили овој криминалној и корумпираној власти. Некада то уме да заболи, али нема емоција и правде у политици, идемо даље.

 

Једноставно речено, наук је да се локални избори никада не бојкотују. Јер грађани очекују да имају своје представнике у локалним парламентима и не сме се препустити власт без борбе. Посебно у Чачку, где су на републичким изборима 17. децембра прошле године актуелни властодршци оличени у СНС+СПС+СРС сви заједно освојили испод 50% гласова. Дакле, овде напредњачки режим нема већину и опозиција може да победи на локалним изборима у Чачку, ако се озбиљно организује.

Листа на којој су биле Двери на републичким изборима у Чачку освојила је шест одсто гласова. Каква су очекивања у погледу броја освојених гласова на предстојећим локалним изборима?

  • Локални избори су нешто потпуно различито од републичких. Мислим да смо пресудно утицали на смену једне лоше претходне власти у Чачку и да смо заслужили шансу да након смене актуелне власти поведемо град једним новим путем, али о томе ће одлучивати наши суграђани. Више пута смо доказали да се не лакомимо и не продајемо за функције у власти, одбили смо и претходну и садашњу власт када су нам нудили постизборне коалиције 2012. и 2016. године, и чекали смо прилику да се направи нешто заиста ново од људи који до сада нису били на власти и нису мењали више странака, идеологија и програма. Мислим да се нама из Двери Чачак може веровати и да смо заиста доследни опозиционари који имају озбиљан и конкретан локални програм за промене и бољитак у нашем граду.

 

Шта су основе предизборног програма Двери за 2. јун? Шта је то што грађани могу да очекују од вас ако будете део будуће градске власти?

  • Ми смо наш предизборни програм поделили у два дела: шта Чачак нема под садашњом влашћу и шта ћемо ми урадити на власти уколико нам грађани дају поверење. Чачак нема функционере са правом факултетском дипломом, чист ваздух, зеленило, затворени базен, Дом за старе, Универзитет, попис градске имовине, безбедне мостове, јавну гаражу, Фонд за лечење тешко болесне деце, а остали смо и без многих некадашњих симбола града: ФК Борац, Чачанске банке, ТВ и Радио Чачак, ФРА,… Међу нашим приоритетима налази се ново породилиште и канцеларија за подршку породици, нови ПИК Чачак са погонима у селима и нове микро-пијаце, трећи факултет и формирање Универзитета у Чачку, нова привредна зона и супермаркет чачанских домаћих производа на аутопуту… Сматрамо да уместо страним фирмама сва помоћ града треба да буде усмерена на чачанског привредника, предузетника и сељака… Имамо читав пакет породичне и социјалне политике: бесплатан спорт за сву децу, бесплатни уџбеници, превоз и ужине за све ђаке, тринаеста пензија за најсиромашније пензионере, изградња Дома за старе и отварање Канцеларије за старе и затворених клубова пензионера… Имамо визију потпуно новог насеља на обали Мораве које називамо Нови Чачак, као и уређење комплетног приобаља Мораве са обе стране дуж целог тока реке кроз град од Бељине до Прелића… Не може се сређивати само центар града, а посебно не красти на бехатонирању, већ се мора уложити и у приградска насеља и села. Предвидели смо најмање по 10 километара нових асфалтних путева у свим селима и могућност да се народ пита куда ће ићи наше паре од пореза на имовину у свакој месној заједници.

 

Оно што мислим да је највећа новост на локалној политичкој сцени: планирамо децентрализацију града и нове административне центре у форми градских општина или на други начин организованих оперативних центара који ће олакшати живот наших суграђана који живе ван центра града. То су, пре свега, историјски срезови Љубић и Трнава, некадашња општина Мрчајевци, али и велики нови центри у развоју као што су Прељина, Атеница и Заблаће. Имамо три бање у нашем крају – Овчар бању. Трепча бању и Слатинску бању. Имамо огроман привредни, пољопривредни, спортски и туристички потенцијал који није искоришћен јер имамо посла са влашћу која не зна и не уме, која зависи од шефова у Београду и која је огрезла у намештене јавне набавке и корупцију, партијско запошљавање и уништавање животне средине.

Да су и најбољи били – требало би их променити после 12 година власти, а далеко су од најбољег. Чачак не заслужује овако лошу власт. Постоји толико нових идеја и образованих људи који не могу да дођу до изражаја под овом тортуром владајуће СНС. Време је да Чачак продише, како каже наш предизборни слоган, и буквално с обзиром на огромно загађење ваздуха у зимским месецима, и политички, и на сваки други начин.

Стиче се утисак да сте једина опозициона организација у Чачку која се не бави констатовањем затечених проблема и објашњавањем због чега није добра актуелна власт, већ имате осмишљен програм у различитим сегментима битним за функционисање града. Да ли је то можда тежи приступ, јер захтева већи ангажман, и зашто сте одабрали баш такву стратегију?

  • То сматрамо једино исправним начином бављења политиком. Није довољно само критиковати власт, а и ту смо највише урадили, већ је подједнако битно представити грађанима шта бисте ви учинили да сте на њиховом месту. Да Чачани унапред знају шта је наш план за нови Чачак и који људи ће бити на челу града. Нема лажи и нема преваре.

 

Наш предизборни програм „ЗА НОВИ ЧАЧАК 2024-2028” има 12 тачака и укупно 87 конкретних мера. На њему је радио тим од 30 стручних људи из различитих друштвених области. Озбиљно и детаљно смо се 12 година спремали за преузимање власти у Чачку и мислим да смо спремни. Позивамо суграђане да нам дају шансу, па нека промене и нас ако не буду задовољни после четири године. Поента је да не стојимо у месту односно да не пропадамо не мењајући ништа деценијама и држећи већ виђене и компромитоване вечите кадрове на руководећим функцијама. Многи млади и високообразовани нам одоше из овог града и то морамо да зауставимо. Да бисмо то урадили потребне су нам политичке промене.

Каква је за сада сарадња са другим опозиционим групацијама и имате ли бојазан да би нека од њих могла да направи сарадњу са СНС након избора?

  • Успоставили смо одавно добру комуникацију са свим чачанским опозиционим групацијама. Одржавамо редовне састанке и планирамо и предизборну и постизборну сарадњу. Нико од нас не може самостално да смени актуелну власт већ то можемо само заједничким снагама. Сложни смо око тога да се морамо заједнички супротставити сваком покушају изборне крађе попут пресељења лажних бирача из Пожеге или Краљева за локалне изборе у Чачку.

 

Мој предлог је да сви заједно иступимо пред суграђане и позовемо их да масовно изађу на локалне изборе и гласају против садашње власти, а за било коју од наших опозиционих изборних листи. То би показало нашу зрелост и озбиљност и додатно мотивисало опозиционо и неутрално оријентисане бираче да изађу на изборе, када виде да се опозиција опаметила, ујединила и да сарађује на смени власти и формирању будуће нове власти. Такође сам предложио да се сви кандидати за одборнике са свих изборних листи опозиције јавно обавежу, па ако треба и да то оверимо код нотара, да нема сарадње са СНС после избора. 

Имали смо веома непријатну ситуацију у оближњем Љигу након тамошњих локалних избора прошле године када је опозиција победила а онда два одборника из једне групе грађана променила страну. То нам се у Чачку не сме десити. Овде је утакмица тренутно нерешена, опозиција може да победи, али не сме себи да дозволи било какву издају народног поверења.

Која би, у најкраћем, била ваша кључна порука пред предстојеће локалне изборе?

  • „Изађи и бори се”, што би рекао Дарко Рундек и „Хаустор”. Нема ништа од кукања и плакања, нема ништа од ћутања и повлачења, доста је било страха и апстиненције! Изађимо на локалне изборе у Чачку и сменимо ову бахату, нестручну и корумпирану власт! Чачак заслужује боље од Милуна Тодоровића, Остоје Мијаиловића, Александра Максимовића, Игора Трифуновића… Ми то можемо – заједно!

 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: