Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Комисија за јавне набавке нема контролу над партијски заробљеним тржиштем јавних набавки

Данас је у Народној скупштини одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава. Учешће на одбору је узела и проф. др Тамара Миленковић Керковић, народни посланик Српског покрета Двери.

    Проф. Керковић је истакла следеће: „Извештај о раду и Извештај о спроведеном мониторингу у 2021. години Републичке Комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки за 2021. годину показао је да ова институција нема капацитете да контролише заробљено тржиште јавних набавки. За мониторинг над јавним набавкама није прописан рок, а група која врши мониторинг има само 6 запослених лица која треба да контролишу стотине хиљада поступака како на јавним тендерима, тако и у повећаном броју директних погодби на тржишту којим владају партијски картели. Комисија је изрекла само 4 новчане казне, у два случаја поништила уговоре и у једном случају упутила предлог за забрану наставка поступка. Институт грађанске контроле јавних набавки се не примењује, а одредбе измењеног Закона о јавним набавкама прошириле су могућност закључивања уговора путем директне погодбе, који је највећи резорвоар корупције.

Комисија је у 2021. години извршила мониторинг по 31 захтеву тужилаштва, МУП-а и Агенције за борбу против корупције, а план саме Комисије предвидео је да се контрола изврши над 10 субјеката. Директном погодбом у 2021. години закључено је 1949 уговора, а Комисија је дала само 35 негативних мишљења на ове поступке, што је само 4% у односу на укупан број ових поступака. И тамо где је утврђено „намештање тендера“ није било координације са МУП-ом, тужилаштвом и Агенцијом за борбу против корупције за даље вођење поступака, па нема информација јесу ли покретани кривични поступци. Комисија је у току 2021. године покренула само 143 захтева за прекршајним поступцима, без информација о исходу тих поступака. У највећем броју случајева Комисија је утврдила да нема основа за поништај уговора.

И тамо где је било необоривих чињеница да се радило о намештању тендера и фаворизовању понуђача, кроз повезивање појединачних партија, Комисија је реаговала препорукама, мишљењима и предлозима уместо прекршајним и кривичним пријавама због очитог дискриминисања повољнијих понуђача или чак непостојања решења за обављање делатности која је предмет јавне набавке. Тако је чак и Народна скупштина Републике Србије у поступку јавне набавке канцеларијског материјала поставила услов да понуђач који продаје оловке, гумице и други канцеларијски материјал мора да поседује графичку машину за златотиск или радно ангажованог инжењера графичке технологије. И у случајевима за испитивање покретаним од стране МУП-а и Агенције за спречавање корупције Комисија за јавне набавке није утврдила очите повреде закона и спречила сукоб интереса. Пример је ЈП „Београдске електране“ где је тражено да се утврди да ли је извршни директор у сукобу интереса ако у Комисију за јавне набавке именује ћерку, зета и ћерку свога брата, иначе запослене у истом предузећу, где Комисија није могла да утврди сукоб интереса.

Највредније послове у сектору јавне потрошње у Србији добијају искључиво пословни партнери самог врха власти. Један од најдрастичнијих примера била је компанија „Енерготехника Јужна Бачка д.о.о.“ која је у 2019. години од 337 добијених уговора у поступцима јавних набавки у само 22 поступка учествовало два или више понуђача. Фирма са „црне листе“ Управе за јавне набавке, лазаревачка компанија „Баувезен“ постала је позната по томе што је реконструисала тргове у Нишу, Лесковцу и другим градовима југа Србије и ушла у „Гинисову књигу рекорда“ по трајању и неквалитету радова, јер је поплочавање тргова трајало 3 године, а квалитет радова био најгори могући. Ови су радови по јавним набавкама само у Нишу и Лесковцу коштали 800 милиона динара. И астрономске цене ђачких ексурзија директна су последица непостојања конкуренције и директне погодбе са туристичким профитерима.

Угушена конкуренција на тржишту јавне потрошње један је од узрока пропадања државе и њених грађана и основни генератор корупције. И пре доношења новог Закона о јавним набакама који се примењује од јула 2020. године, јавне набавке су у Србији биле највећи извор корупције. Готово три милијарде евра се у Србији сваке године троши у јавним набавкама, најчешће без конкуренције или са минималним бројем понуђача. Број понуђача у јавним набавкама у уговорима који се плаћају новцем грађана пада из године у годину, и у 2020. години износио је у просеку 1,27 понуђача по уговору, а у 79 од 100 највреднијих уговора конкуренције није било јер су закључени са јединим понуђачем. Томе су допринеле измене Закона о јавним набавкама који се примењује од јула 2020. године и по коме јавни сектор у огромном броју случајева може да спроводи јавне набавке директном погодбом. Управо је олакшање директне погодобе допринело да се број поступака јавних набавки преполови и да се настави директна пљачка грађана и финансијски уништи део пословног сектора који није део партијских монопола. Корупцију у јавним набавкама плаћају директно грађани.“

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: