Српски Покрет Двери - Лого
Search

Милован Јаковљевић: Шта се крије иза дигитализације у Србији?

Развој дигитализације је цивилизацијски искорак и може бити у служби свеопштег напретка друштва. Међутим, да ли је то тако и у Србији? Дигитализација код нас више мирише на корупцију и угрожавање националне безбедности, ако је тачно да се њоме бави брат председника актуелне техничке Владе Ане Брнабић, а електронске базе завршавају у суседној Хрватској.

    Веома је индикативно да је српску дигитализацију покренула управо Ана Брнабић, Вучићев – широј јавности потпуно непознат – кадар из америчког НАЛЕД-а. Стиче се нетачан утисак да смо за овај подухват само њу чекали, поред мноштва стручних људи способних да спроведу дигитализацију. Али очито је то требало да уради она за нечије друге интересе. Да ли је неко Ану Брнабић послао у ову дигиталну „мисију“, да ли је она агент страног интереса или о чему се ту тачно ради, време ће показати!

На позицију министра, а касније и председника Владе Републике Србије Ана Брнабић је дошла волшебно, прескачући 700 хиљада чланова СНС који ваљда нису били толико стручни и лојални као она. Са њом је стигао и њен брат који се у медијима повезује за низом афера. Фирма Игора Брнабића је под недовољно транспарентним условима, од како му је сестра ушла у Владу Србије, закључила више милионских уговора са државним институцијама, што је идеална тема за скупштински анкетни одбор и потенцијалну кривичну и политичку одговорност.

Забринути за нашу информациону безбедност и суверенитет јавно питамо премијерку у техничкој Влади, као и све друге одговорне вршиоце власти:

  1. На чијим серверима се чувају наше електронске базе?
  2. Какве везе има амерички НАЛЕД са дигитализацијом у Србији?
  3. Да ли ће након дигитализације историјске грађе из домаћих архива оригинални документи бити сачувани или уништени?
  4. Ко је овластио бившу премијерку Ану Брнабић да у Женеви потпише уговор о изградњи Центра за вештачку интелигенцију и биоинжењеринг у Београду и чиме ће се он тачно бавити?
  5. Да ли је база података Републичког геодетског завода Србије у Хрватској?
  6. Да ли су електронски дневници свих ученика у нашим школама такође похрањени у Хрватској?

 

Ово су само нека од важних питања информатичке безбедности државе на којима ћемо инсистирати јер као будући посланици у Народној скупштини на то имамо право, као и обавезу према грађанима Републике Србије који су нас бирали. Суверенитет и безбедност државе и народа не сме бити угрожена и за нас је то један од виталних националних интереса.

Милован Јаковљевић

Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: