Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Ниш: Шта је са субвенцијама за јавни превоз у заплањским селима?

Ових дана се у медијима помиње увођење градске линије превоза до Сврљига до Ниша, што је потребно Сврљижанима и мештанима околних села. Са друге стране, једна од најсиромашнијих општина у Србији, општина Гаџин Хан и њени мештани, као и остали Заплањци могу само да сањају о градском аутобусу до њихових села, као и до самог Гаџиног Хана, иако је ближи од Сврљига Нишу.

      Заплањци дуго година муку муче са превозом јер је овде „Ниш Експрес“ у монополском положају, а до сада ниједна власт у општини није покушала да ту ствар промени. Општина Гаџин Хан је давала субвенције „Ниш Експресу“ из свог буџета да би цене месечних карата биле подношљиве за ђаке и раднике који путују до Ниша. „Ниш Експрес“ је својом политиком пословања допринео девастацији овог краја, а из године у годину, како се и све мање људи вози њиховим превозом, овај превозник бива све гори како према путницима тако и према сопственим возачима. За породице са више деце је исплативије изнајмљивање гарсоњера на периферији Ниша него плаћање карата за своју децу која путују у школу.

Тренутно мештани ове сиромашне општине имају најскупље карте за превоз по пређеном километру у целој Србији. За двоје људи је исплативије путовање таксијем него аутобусом. Пар линија које иду из Ниша и враћају се за Ниш нису довољне, а како време протиче све их је мање а неке су и скраћене. Неажурност информација о поласцима на сајту ове фирме такође је један од проблема. Забрињавајуће су биле информације да је овај превозник увео наплаћивање карата по цени пола-карте и деци млађој од 7 година, што је преседан, а сами возачи се стиде оваквог приморавања родитеља приликом наплаћивања.

Променом власти у општини Гаџин Хан наизглед је урађено нешто по питању превоза. Општина је од Министарства за бригу о селу преко конкурса добила један мини бус са наменом за превоз сеоског становништва, али и после више од 6 месеци се не употребљава и за сада се разлог не зна. Овај проблем могао би да се реши увођењем, тј. продужавањем линије градског превоза где редовне линије иду до Лазаревог села, продужавањем до Гаџиног Хана. Општини би била потребна још најмање два мини буса којима би могли да успоставе редовне линије на територији општине. Такође тражењем субвенција од државе могле би се снизити цене карата , а за осетљиве категорије – децу и старце који је још мало у селима Заплања би он морао бити бесплатан. Двери Ниш траже да се овај проблем реши и људима омогући живот у Заплању.

Милан Стевановић

Градска организација Двери Ниш

*Извор фотографије: РТС/Скриншот

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: