Српски Покрет Двери - Лого
Search

Двери Суботица: Двоструко скупља лед расвета

На последњој седници Скупштине града Суботице усвојена је одлука о прихватању Јавно-приватног партнерства између Града Суботице и предузећа Смарт Енергy Инвестмент Кфт Будапест. Наиме, предузеће из Будимпеште је на “своју иницијативу” доставило предлог да буду приватни партнери града за замену постојеће уличне расвете новом лед расветом, чиме се, како кажу, остварује велика уштеда, мања потрошња електричне енергије, а Град Суботица постаје град који даје допринос енергетским уштедама, што је постао тренд у Европи. 

     Нико не би имао ништа против да се иза одлуке види стварна потреба Града за трошењем средства за ову намену. Наиме, процењена вредност укупне јавне набавке је 14.306.763,98 евра на рок од 15 година, за замену 13.576 светиљки. Значи, Суботицу ће ова замена светиљки, одржавање и потрошња струје укупно коштати 953.784,27 евра на годишњем нивоу у наредних 15 година по предлогу приватног партнера. Град би увођењем приватног партнера и заменом светиљки лед сијалицама имао трошкове који су за око 100.000 евра нижи него што је то сада.

Зар не би било повољније да Град инвестира у замену светиљки, купи светиљке кроз јавну набавку на тржишту, а замену светиљки изврши Расвета д.о.о. која и сада врши замену сијалица? Тада би уштеда била вишеструка. Просечна цена уличних светиљки је око 100 евра, за замену нам треба 1,357 милиона евра, за услуге замене светиљки још максимално толико. Тада би трошкови Града на годишњем нивоу били – услуга одржавања расвете, који су до сада били 106.000 евра, потрошња струје, која би сад била 242.000 евра и трошкови светиљки и њихова замена. Кад све то урачунамо, исти број замењених светиљки Суботицу би коштао око 529.000 евра годишње. То је мање за 424.784,27 на годишњем нивоу од предвиђених плаћања према приватном партнеру или укупно око 6,966 милиона евра мање него што је прихваћена одлука Града Суботице. Овде треба нагласити да би вероватно много мањи били износи услуга за замену светиљки, чиме се коначна сума још више умањује. Град би оваквим решењем уштедео око 7 милина евра на период од 15 година!

Граду, али и грађанима, ова замена постојећих сијалица јавне расвете не може бити приоритет, тим пре када знамо колико грађана Суботице нема пијаћу воду из чесме, а о канализацији да не говоримо. За нас би боље било да су се средства определила за инвестиције, како би што више грађана дошло до пијаће воде из чесме, да она буде доступна сваком становнику Суботице. Као и да се обезбеди канализација свима онима који је немају.

Расвету би требало мењати по приоритетима, али и равномерно по свим деловима града и у неком дужем временском периоду, како то не би био велики удар на буџет града. За јавну расвету нема потребе да се тражи приватни партнер, поготово не ако ће трошкови, као што смо показали, бити двоструко већи од реалних. Али, папир трпи све, па и овако олако донешене и намештене одлуке одборника Скупштине града Суботице. Одлука је противна интересима Суботице и њених грађана. Надамо се да неће доћи до потписивања уговора са Смарт Енергy Инвестмент Кфт Будапест или њихове сестринске фирме из Београда, већ да ће Град своју одлуку преиспитати, што би било у интересу грађана.

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: